freeimage01

Баронеса Денислава Плевенска подари на софиянци спектакълът „Великите дни на България“

13 април 2015

На Втория ден от Великден, Баронеса Денислава Плевенска с шарени яйца и козунаци посрещна над 4 хиляди гости на Национален хиподрум Банкя. Поводът бе спектакълът „Великите дни на България“, който с помощта на Фондация „Фиделити“, Столична Община Район Банкя, Мотопфое и ЗК „Виктория“ младата баронеса подари не само на софиянци, но и на гостите на столицата.

freeimage02

Обединени от Светлия празник Прабългарска школа „Бага-тур“ и Ансамбъл „Банкя“ при читалище „Отец Паисий“,град Банкя, разгърнаха славното историческото минало и потопиха в магията на изконноста събралото се множество. Характерни бойни похвати, конна езда, оръжия, исторически и фолклорни сюжети, елементи от ритуалите, танците и игрите на нашите предци прабългари, траки и славяни бяха само част от изпълненията на смелите войни-багатури.

freeimage03

След края на спектакъла, желаещите зрители имаха възможност да се докоснат и снимат с багатурите,да се качат на конете им, да разгледат оръжията и да пробват някои от демонстрираните бойни техники. Честта на водещ бе оказана на актьорът Веселин Плачков – познат на публиката от ролята на Васил Левски в нашумелия филм на режисьора Максим Генчев – „ Дякон Левски“. Поздравления по повод празника, поднесоха: посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, историкът академик Георги Марков, кметът на Столична община район „Банкя“- Рангел Марков, свещеноиконом Милко Топузлиев от храма в Банкя „Св. Кирик и Юлита“, Лилия Иванова – главен секретар на Министерството на спорта, композиторът и певец Хайгашод Агасян, Иван Гранитски, Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, Дидо от Д2 и много други .

freeimage04

За да се насладят на спектакъла своите места на трибуните бяха заели посланици, политици, културни дейци и хиляди граждани. „Особено важно е за един народ да помни и почита своята история, да пази и съхранява традициите си! Затова нека на втория ден от Възкресение, не само потърсим християнско смирение, но възкресим, утвърдим и покажем на децата си поводите за гордост от своя български произход и хилядолетна история“ – каза в своето изявление Баронеса Денислава Плевенска.

freeimage05

Баронеса Денислава Плевенска получава титлата си от европейските монархични кръгове през декември 2014 година за благотворителността, активното си участие си в редица каузи не само в Европа, но и в България и скромността и липсата на показност, с която го прави. Високата чест, която и е оказана заради дейността й, е инициирана и защитена пред монарсите от Графиня Естер де Помери. Спектакълът “ Великите дни на България“ на 13.04.2015г. е първата публична светска проява у нас на младата Баронеса и поставя началото на активната й обществена програма у нас, която налага притежанието на подобна висока титла.

снимки: BulFoto Agency

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)