Gateau-Basque-

Баска торта

01 април 2019

Баските са етническа група, населяваща главно централните части на Северна Испания и най-югозападните области на Франция. Броят на баските в този регион е около 2,6 милиона души, като около 2 милиона от тях са в Баската автономна област. Голям брой хора от баски произход живеят в други части на Испания и Франция, както и в Латинска Америка, най-вече в Аржентина. Според някои оценки те са над 15 милиона, но етническата им идентификация е спорна. Традиционният баски език днес се говори от около 1/4 от баските, като и сред тях е обичайна двуезичността (с испански или френски).

Необходими продукти:

За тестото:
брашно – 350 г
яйца – 1 бр.
пудра захар – 150 г
масло – 125 г
бакпулвер – 1 опаковка
тъмен ром – 1 с.л.

За крема:
прясно мляко – 750 мл
яйца – 3 бр.
захар – 150 г
ванилия – 1 опаковка
нишесте – 50 г натурално
яйчен ликьор – 1 с.л.

друг вариант за пълнеж – около 200-250 г. конфитюр от вишни или череши

За намазване:
яйца – 1 бр.

Вижте още: Торта Сент Оноре by Alain Ducasse

Начин на приготвяне:
Пригответе крема, който ще служи за пълнеж на тортата. За него загрейте млякото със захарта, канелата и рома за 10 минути на слаб до умерен огън. Млякото не трябва да завира. Снемете от огъня, покрийте с капак съда и оставете за 10 минути, след което прецедете и върнете на огъня. Разбийте яйцата със нишестето и налейте на тънка струйка към млякото. Варете 6-8 минути при непрестанно бъркане, после го сипете в купа и покрийте с прозрачно домакинско фолио, така че то да прилепва към крема, за да не се образува коричка. Оставете го да се охлади, а след това го поставете в хладилник. Заемете се с тестото за тортата, като пресеете брашното с пудрата захар в купа. Към тях чукнете яйцето и нарежете маслото на малки парченца – то трябва да е много студено (може да го оставите предварително за 20-30 минути във фризер). Втривайки с пръсти формирайте трохи, а впоследствие съберете на топка тесто с ронлива структура. Разделете го на две части, едната малко по-голяма от другата, и разточете по-голямата между два пласта хартия за печене на кръгла кора. За да ви е по-лесно, сложете кората заедно с долния пласт хартия директно в тавичката, в която ще печете. Притиснете тестото по ръбовете и прилепете към стените, за да се образува ваничка. В нея изсипете крема (или сладкото, ако се спрете на този вариант, а може също така да сложите крем и тук-там сладко) и го заравнете. Разточете и другата част от тестото по същият начин на по-малка кора и я положете върху пълнежа. Изрежете стърчащи краища и подгънете, така че хубаво да се запечата там, където се съединяват двата блата. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете тортата с разбито яйце и печете 35-40 минути или до златист загар. След като я извадете от фурната, оставете да изстине и внимателно отделете от формата (добре е да ползвате тавичка с откопчаващо дъно). Изчакайте още 2 часа, преди да нарежете.

По материали на Faitmaison-maria.blogspot.com, Gotvach.bg, Bg.wikipedia.org

Снимка: Frenchentree.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)