Untitled14

Бедни, бедни Рич Форестър! Защо не умря още в 3384-ти епизод?

12 март 2018

„Дързост и красота“ (на английски: The Bold and the Beautiful, B&B) е американски сериал. Първият му епизод е излъчен в САЩ по телевизия CBS на 23 март 1987 г. и бързо се превръща в един от най-гледаните сериали в цял свят. На 23 януари 2015 бе излъчен 7000-ят епизод, а на 23 март 2017 г. се навършиха 30 години от старта на сериала. „Дързост и красота“ се снима в Лос Анджелис, Калифорния. Сюжетът представя живота на фамилия Форестър, собственици на модната империя „Форестър криейшънс“. Основните герои са Ерик Форестър (Джон Маккук) – президент на модната компания, неговата съпруга Стефани (Сюзън Фланъри), техният най-голям син Ридж (Рон Мос) и Брук Лоугън (Катрин Кели Ланг), омъжвана и за бащата, и за сина Форестър. Брук е притежателка на по-големия дял във „Форестър криейшънс“. Причината е, че тя открива печелившата формула „Билийв“, която носи много пари. Основният конкурент на Форестър е модната агенция „Спектра фешънс“. Конфликтът между двете модни фамилии е една от главните сюжетни линии. Поредицата е разпространена в 100 държави и има над 300 милиона зрители.

Untitled13

В България сериалът се излъчва от 1993 г. и добива широка популярност. Отначало върви по „Ефир 2″, а по-късно продължава по „Канал 1″, като от 2008 г. е по обновения БНТ 1, а от 2011 г. и по БНТ 2. От 7 септември 2015 г. се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:30 до 11:50 ч. От 15 юни 2012 г. сериалът се излъчва във формат 16:9 и в HD качество на картината. От 13 август епизодите стават 21-минутни. Сериалът е преустановен на 30 юни 2017 г. след общо 3971 епизода. Съществува малка разлика между американските и българските епизоди на сериала. В САЩ един епизод е 19 минути, а в България – 21 минути. Разликата е в една кратка, двуминутна сцена след интрото на серията, която не се излъчва в САЩ.

Untitled11

Новината за смъртта на героя от сапунката „Дързост и красота“ се появява в медиите ежегодно от 2012 г. насам, събирайки лайкове и споделяния. Истината е, че продуцентите никога не са си и помисляли да се лишат от един от култовите им персонажи, стана ясно преди две години. Зрителите обаче трябваше да се сбогуват с актьора, който го играеше – Рон Мос. Вместо него прочутият Форестър беше продължен в тв сагата от Торстън Кей. Сценаристът на „Дързост и красота“ Брадли Бел обясни пред американския сайт TV Guide, че отдавна е имал планове за преработване на героя. „Рич не е мъртъв. Просто за известно време ще бъде вън от картинката. Той е ключова фигура от шоуто и ще се върне в сериала. Но ще има известен период време без него, за да може да разгърнем образа на Брук“, разясни тогава Бел. А от сериала решили, че отстраняването му за една година от епизодите ще направи и донякъде реалистичен новия трансфер, при който Рон Мос ще бъде заменен от Торстен Кей, които поне по прическа и маниери си приличат.

Untitled15

Но едно друго нещо винаги изумява. Какво правят тези редактори, та всяка година от 2013 г. насам горе-долу пускат тази една и съща (евентуално с леки корекции) „новина“… Най-вероятното обяснение се крие в жаждата за трафик, харесвания и споделяния в социалните мрежи, които могат да се генерират от ежегодната смърт на Рич Форестър. И това е само един израз на това, в което медиите у нас (особено онлайн) се превръщат – в ловци на лайкове. Това кара много от тях, като цяло, да оставят сериозните новини. Или още по-зле – да правят новините „по-интересни, отколкото са“. И благодарение на това ставаме свидетели на „ШОК!!!“, „УЖАС!!!“, „СКАНДАЛНО!!!“ и всякакви други подобни псевдовесникарски заглавия. И всичко това в борбата за светия лайк.

Untitled17

И на човек, съвсем неволно, подобно на класика, му се иска да възкликне: Бедни, бедни Рич Форестър! Защо не умря още в 3384-ти епизод? Така нямаше да ни се наложи да четем едно и също вече над цяла петилетка и да скърбим за теб…

по публикацията работи: Марио Трифонов
по материали на bg.wikipedia.org, bnt.bg, bulevard.bg, standartnews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)