„БЕЗБОГ“ продължава срещите с българската публика

15 юни 2017

Срещите на родната публика с един от най-награждаваните български филми в последната година – „БЕЗБОГ“ продължават. Този път те са в различни градове на страната, благодарение на инициативата „София Филм Фест на път”, а на специалните прожекции, предвидени в София, зрителите могат да споделят впечатления и да зададат своите въпроси на представители от екипа, създал този филм.

Тепърва пък на дебютната лента на Ралица Петрова предстоят участия в още над 25 фестивала по света. Иначе до момента филмът има в актива си повече от 25 национални и международни награди, както и ШЕСТ номинации на българската филмова академия за 2017 година. Той тръгна по света след световната му премиера в Локарно, където бе отличен с наградата „Златен леопард” за най-добър филм, със „Сребърен леопард” за най-добра женска роля на Ирена Иванова, с наградата на екуменическото жури и с наградата на независимите критици за най-добър режисьор.

Кадър от филма на Ралица Петрова.

Кадър от филма на Ралица Петрова.

Последваха Специалната награда на журито и „Сърцето на Сараево” за най-добра женска роля, наградата за най-добър режисьор в Батуми,участия в Торонто и Хамбург, нарада в Рейкявик за най-добър дебют, пет награди от фестивала „Златна Роза”, включително за най-добър филм, режисьор, оператор, за мъжка и женска роля, както и наградата на FIPRESCI от Варшавския международен филмов фестивал. В Мумбай филмът спечели наградата „Сребърен Gateway”, в Копенхаген – Гран При за най-добър дебют, в Стокхолм – Бронзов Кон за най-добър филм и Алуминиев за най-добра актриса, в Севиля – наградата на Асоциация на сценаристите в Андалусия.

През 2017 година „БЕЗБОГ” получи Гран При за най-добър филм в Руан и наградата Sauvage за най-добър филм на фестивала L’Europe autour de l’Europe в Париж, както и ГОЛЯМАТА НАГРАДА „София – Град на киното” на 21-вия София Филм Фест и наградата на чуждестранните селекционери за най-добър български филм. През април филмът беше удостоен и с два приза в Мароко – Специалната награда на Журито и наградата на Критиката от фестивала в Тетоан.

Сюжетът: В отдалечено провинциално градче Гана се грижи за възрастни хора с деменция, като междувременно търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Във връзката с приятел-автомонтьор също не присъства любов – интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)