„БезГранична вяра“ – епизод 5, Страсбург

22 март 2018

Страсбург – може би най- не френският френски град.  Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – ту френска, ту немска. Тук все още е разпространен алзаският диалект, затова и често табелите с имената на улиците са на френски и алзаски. Може би именно защото съчетава в себе си най-доброто от манталитета и порядките  на двете най-силни страни в Европа, в него се намират седалищата на някои от най-важните европейски институции – Европейския съвет, Европейския парламент и Европейския съд за човешките права. Голяма част от българите, живеещи тук работят именно в тези институции.

Безгранична Вяра - Страсбург

Със силно разитата си икономика и най-голяма минимална работна заплата в цяла Франция, както и с престижните си университети, Страсбург е притегателен център за много талантливи, ученолюбиви, амбициозни и работливи българи. Българи, които  имат нужда Вяра… Защото, вярата обединява и може би още по-нужна за всеки, напуснал родния си дом и страна.

Безгранична Вяра - Страсбург

В Страсбург, българската православна църковна община е млада, но с помощта на местният енорийски свещеник -  Отец Георги Георгиев, се развива с бърси темпове и привлича в редиците си все повече млади хора. Отец Георги е роден в гр.Елин Пелин и е шесто поколение свещеник от известния Жегларски род.

Безгранична Вяра - Страсбург

През 2010-та година официално се основа Българската православна църковна община „Св.св. Кирил и Методий“ в гр.Страсбург, а две години по-късно той е ръкоположен за неин енорийски свещеник. През 2015-та година българите в Страсбург най-сетне се сдобиват и с храм, в който да се отслужват неделните богослужения на роден език, предоставен им от римокатолическата общност в града.

автор: Калина Станева
фотограф: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов
оператор: Иван Цвятков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)