БезГранична вяра, Епизод 8 – Люксембург

14 май 2018

Великото хергцогство Люксембург. Една от най-малките държави в Европа, но и една от най-богатите в Света. Център на финансови, кредитни и европейски институции и седалище на Съда на Европейския съюз, Европейският парламент, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка, а скоро – и на Европейската прокуратура.

MON_6621

MON_6574Поблазнени и амбицирани от високият стандарт на живот и множеството възможности за престижна кариера, хиляди чужденци от цял свят вливат знания, енергия и цвят в това малко, но чаровно място. За българите тук, запазването на идентичност, в този център на европейската интеграция, е толкова важно, колкото и усещането за дом. А това се случва благодарение именно на българското православие.

MON_6197

MON_6211

MON_6274

MON_6334

Един от тези българи, намерил опора във вярата е Валентин Митов  – част от основателите на Българската Църковна община „Св.Иван Рилски“ в Люксембург. Възпитанието му в Христянските ценности и нуждата от Вяра идва още от дядо му, който над 30 години е бил свещеник в едноименната православна община в Чикаго. За това и когато една мисия или голямо дело трябва да бъдат реализирани, съдбата среща хора и създава ситуации, които няма как да бъдат наречени случайни. Дядото на Валентин отлично се познавал със семейството на Отец Станко Дидов – свещеник в столичния храм „Свети Седмочисленици“, който по няколко пъти в годината прелита хиляди километри, за да извършва богослужения в Люксембург.

MON_6336След много перипетии, упорит труд и нестихваща любов към българските ценности,  днес, Българската Църковна община в Люксембург  се радва на гостоприемството на параклиса към Училището за религии и социални науки „Св.Йоан XIII“ и насред живописната гора, ограждаща сградата, на всяко богослужение, всеки българин черпи от силата на корените и става проводник на Божията енергия идваща от небесата.

MON_6287

MON_6332

Гледайте Епизод 8 – Люксембург на сериала БезГранична вяра!

автор: Калина Станева
оператори: Иван Цвятков и Симеон Симеонов
режисьор: Симеон Симеонов

продуцент: Западна и Средноевропейска митрополия на БПЦ
In LIFE 2018

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)