БезГранична вяра, Епизод 9 – ЦЮРИХ

08 юни 2018

Пътищата на безграничната ни вяра в Бог ни отвеждат в швейцарския град Цюрих, за да отпразнуваме заедно с българската общност един специален празник – Гергьовден. И за да ви направим свидетели на изключителната атмосфера на приятелство и съпричастност, която цари тук с поредния Епизод 9 на сериала БезГранична вяра.

Църква Мария Кьонунг, предоставена от католическата общност за служби на българската църква в Цюрих

Църква Мария Кьонунг, предоставена от католическата общност за служби на българската църква в Цюрих

Вече за четвърта поредна година той се чества особено тържествено от българите в Швейцария, защото църковната община  носи името на Свети Георги и той е неин патрон и покровител.

MON_7944

Цюрих. Ден преди Гергьовден  българската православна църквна община Св Георги Победоносец се готви за големия празник. Над   200 българи се събрират в залите на модернистичната църква Мария Крьонунг, за да се свържат с традициите, вярата и помежду си.

MON_8081

MON_8100

Много активна и сплотена е църковната  община тук,  с респектираща всеотдайност в работата си. Срещаме се задължително с Мариела Тунтова – Председател на църковното настоятелство. Тя живее от 22 години  в Швейцария.

„Всичко започна, когато си задавах въпроса къде да идем на църква,  за да се припознаваме като българи. С децата дойдоха и други мисли – как да ги възпитаваме  и да им предадем онзи български дух, с който ние сме закърмени. Така се роди идеята да се обединим като хора, като общност. И така решихме да създадем църковна община – за да гледаме в една посока, да се подкрепяме, допълваме и да си помагаме“, казва тя.

1 Великденска Литургия, в Берн на 27.04.2014 с отец Георги от Страсбург4

Мариела Тунтова на втората църковна Литургия за Швейцария на 27.04.2014 г. отслужена от отец Георги

Българска православна църковна община „Св. Георги Победоносец“ e основана на 05.09.2009 г. в Цуг с цел духовното обгрижване на нашите сънародници, живеещи в Швейцария и е утвърдена на 19 ноември 2009 г. като неразделна част от Западно и Средноевропейската Епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия. Семейство Тунтови пазят ревниво в семейния си албум снимка с лично посвещение от Дядо Симеон – тогавашен митрополит на Западно и Средноевропейска митрополия на БПЦ.

1 Великденска Литургия в Швейцария, в Берн на 27.04.2014 с отец Георги от Страсбург

Първата църковна служба в Швейцария се отслужва на 27 май 2011 г. в Цуг от отец Юлиян от Българската църква в Берлин по повод празника на Св. св. Кирил и Методий. Втора църковна служба и първа Великденска Литургия за Швейцария се отслужва в Берн на 27.04.2014 г. от отец Георги от Българската църква в Страсбург.

MON_8236

Църковните служби започват редовно да се отслужват с идването на отец Виктор в края на 2014 г.  в римокатолическия храм „Мария Крьонунг“ в Цюрих. Този храм през последните години с общи усилия става духовен център на българите в Швейцария и е предоставен за ползване от Римокатолическата църква в града. Богослуженията се извършват от българският свещеник Йордан Пашев, който с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний духовно обгрижва българите в Швейцария. Редовни църковни служби се отслужват в Цюрих, Женева и понякога в Берн.

MON_8119

Митрополит Антоний на служба в Цюрих

Митрополит Антоний на служба в Цюрих

В последните три години се организира редовно храмов празник за 6 май и Предрождественски тържества, в които след тържествената литургия, основен пункт е запазване на българските традиции и присъединяване на децата към нашите обичаи, култура и вяра.

„Всички настоятели сме с богат опит от БПЦО от Хамбург, Мюнхен, Берлин, Торонто и Цюрих и сме на мнение, че българският дух в чужбина спомага, за да се чувства близостта ни с родното, въпреки че е далече… Православната ни вяра е нашата опора и ние, българите от БПЦО „Св. Георги Победоносец“ в Швейцария, ще продължаваме да я развиваме и разпространяваме“, добавя Мариела Тунтова.

MON_8231

Към енергичната работа и мисионерство на църковната община в Цюрих присъединява своите усилия и Миглена Плугчиева – посланик на Република България в Швейцария.

„Държавата и Църквата тук са си подали ръце, а това е толкова важно в чужбина, където нуждата на българите от идентичност, духовна връзка, чувство за принадлежност към Родината е изключително силна. Българската църква помагат много в това отношение – общността да чувства корените си, да пази традициите си!“, казва посланик Плугчиева.

MON_7973

Тук се срещаме и с едни луди-млади българи. В пряк и преносен смисъл. Така са кръстили и групата си за български народни танци – „Луди-Млади“! В тях гори огънят на българския фолклорен танц. Те живеят в една от най-богатите държави в Европа (Швейцария), в която да си организиран, изпълнителен и състредоточен в работата, са качества от първа необходимост. Но те за нищо на света не биха пропуснали времето отредено да репетиции в залата, защото в момента, в който зазвучат нашенските неравноделни тактове, сърцето подскача, всяка умора изчезва и започват дългоочакваните 2 часа България.

„Луди-Млади“ е фолклорна група създадена през 2009 година от няколко влюбени в традиционния танц българки. Заедно с много други сънародници, през годините,  формацията се обогатява и с танцьори и от други националности (включително и китайка, работеща в Google), които с желанието и ентусиазма си да танцуват български фолклор, допринасят за развитието на групата.

34030977_10156491002544250_4766063880533180416_n

„Луди-Млади“  не спират да концертират и участват във всевъзможни празници и фестивали из цяла Европа. Носиите, с които се представят, обшити с красива бродерия и шевици са изработени в малки шивашки фабрики в България, а чужденците в групата всеки път ги обличат с нескрита гордост. За всичко това и за безграничната любов към българските традиции, разказва основателката на групата Милена Ценова.

34051850_10156490991269250_7095840431795077120_n

Завладяваща и неописуема атмосфера на съпричастност, българщина и любов към Господ цари сред българите в Цюрих. Ще го усетите в този емоционален и силен Епизод 9 на поредицата БезГранична вяра.
Приятно гледане!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)