„БезГранична вяра“, епизод 2, Мюнхен

29 януари 2018

Мюнхен. Третият по големина град в Германия и център на най-обширната и  една от икономически най-развитите й провинции – Бавария.  Място с чар, възможности и множество…изисквания. Да се справят с тях и да получат по-добър живот тук са готови около 6 хиляди българи., които черпят сила всеки по своя си начин, а все повече и от тук – Българскaта Православна  църковна община „Св.Климент Охридски“ и прилежащия й храм. Той скомно и подобно на дълко търсен подслон в студа чака и приема всяка душа в трудни и радостни моменти. А далеч от Родината тези моменти сякаш имат друга „тежест“. Това знае добре и енорийския свещеник към храма – отец Недялко Калинов, който посрещна и екипа ни.

Мюнхен - Безгранична Вяра

Църковната ни община в Мюнхен има дълга история изпълнена с много перипетии, но най-вече  – с любов. Всичко започва в началото на 80-те, когато  младо семейство от българин и германка искат да намерят дом за Православието. Като община обаче, официално започва да функционира на8.06. 1982 година на учредително събрание на  българи, живеещи в град Мюнхен и околностите, свикано от Организационен  комитет за основаване на Българска православна църковна община под  ведомството на Българската православна църква – Българска патриаршия. На  учредителното събрание е приет църковен устав и избрано църковно  настоятелство. Остава да се намери и истински „дом“ за нашата си църква.

Първоначално, в жилището на енорийския свещеник е направен църковен параклис, в който  всяка неделя се отслужва света Литургия. В последствие евангелската църква  предоставя свой храм на ул. „Хелене-Махер Ринг“ 25, в който всяка първа  неделя от месеца се отслужва света Литургия.

На първи декември 1986 година започва своето служение ставрофорен иконом  Петър Томов Ангелов, служещ в Плевен и Велико Търново. Богослуженията се  извършват в новоучредения параклис „Свети Климент Охридски“ в  католическия храм „Свети Йоан Кръстител“ на площад „Макс Вебер Платц“. Един католически дом на Вярата, дава подслон и на Православието и така до ден-днешен…

автор: Калина Станева
постпродукция: Симеон Симеонов
оператор: Александър Вакадинов
режисьор: Симеон Симеонов
снимки: Симеон Симеонов

продуцент : ЗАПАДНО И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)