глаукомата

Безплатни прегледи по повод Световната седмица за превенция на глаукомата

06 март 2019

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата от 10 до 16 март 2019 г. в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска”, ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома. Прегледите ще се извършват между 11.00 и 17.00 часа без да е необходимо направление по здравна каса. Записването е на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 часа.

На 12.03.2018 г., от 14.00 до 15.30 часа, в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Глаукомата е хронично дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхраняване на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA), споделят от „По-здрави днес”.

Вижте още: Безплатни прегледи за глаукома във ВМА следващия месец

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)