10_1404242107

Безсмъртният Пикасо и неговите прозрения

25 октомври 2014

Пълното му име е Пабло Диего Хосе Сантиаго Франсиско де Паула Хуан Непомусено Криспин Криспиано де ла Сантисима Тринидад Руис Бласко Пикасо и Лопес.
Роден е на 25 октомври 1881 г. в Малага в семейството на учител по рисуване. Първата му дума била „piz“, съкратено от lapis, което на испански означава молив.
Откривайки рано таланта на сина си, баща му го окуражава да рисува и му преподава първите уроци. Развитието му като художник протича бързо: през 1896 г. постъпва в училище по изкуства в Барселона; през 1897 г. – в Мадридската Кралска Академия.
Той прави дълбоко впечатление с креативните си творби ‘Science and Charity’ и четири години по-късно картините му печелят голямо удобрение на изложбата на изящното изкуство в Мадрид и Малага. Това води до много краткотрайно обучение в академията за изящни изкуства в Мадрид, но Пикасо не се впечатлил от официалното академично изразяване и се върнал отново в Барселона през 1899.

Безсмъртният Пикасо и неговите прозрения

Безсмъртният Пикасо и неговите прозрения

Между 1900 и 1904 Пикасо влиза в ‘Blue Period’ (синия си период) когато рисува творбите си в предимно сини меланхолични тонове. Този период от живота му запознал с мрачно събитие, когато един от най-добрите му приятели се самоубива. Той започва да подписва творбите си с майчиното си име Пикасо и прекарва следващите четири години, пътувайки между Париж и Барселона, без да се установява някъде за постоянно. 1905-7 бележат ‘Rose Period’ (Розовия период) на Пикасо, когато се появяват първите следи на кубизъм в творчеството му. По това време Пикасо се заселва за постоянно в Париж.
Заедно с близкия си приятел Браке, Пикасо бива на предна линия на движението кубизъм – експериментирайки и творейки с несъразмерни и изкривени човешки форми в едноцветни тонове, който стават отличителни белези на творчеството му. Пикасо се пробва и в творенето на колажи, склуптури и картини рисувани с молив.
Между 1917 до средата на 1930 интимният живот на Пикасо изиграва най-голям ефект на артистичното му творчество. Щастливи периоди в живота му означавали оптимистични, цветни и жизнени картини, докато тъжни периоди като този през 1920 създават по-тъмни и сюреалистични картини.
Една от най-известните творби, създадени през този период на 20 век е нарисуваната от Пикасо през 1937 „Герника“. Guernica е изпълнена със съдържание и смисъл, дори малко смущаваща. Картина, която е реакция от безмислието на войната. Директен отговор на немското бомбардиране на баския град Герника през същата година.

d0bfd0b0d0b1d0bbd0be-d0bfd0b8d0bad0b0d181d0be-d0b3d0b5d180d0bdd0b8d0bad0b0-1937
Докато Пикасо не следвал изцяло сюреалистичното движение, в края на жизнения му път творчеството му заприличвало все повече и повече на сюреализъм, след като разпознаваемите човешки форми били трансформирани в очертания. Последните години от живота си той прекарва в южна Франция.
Умира на деветдесет и една годишна възраст през 1973 г. Светът отначало не може да повярва. „Смятахме го за безсмъртен“ – толкова векът е свикнал с неговото титанично присъствие, изведено до същински мит и култ.

Признат е за най-добрият художник за последните 100 години, както и за най-скъпият и най-краденият.
Освен изключителното си художествено наследство  той завещава и много мъдрост. Ето малка част от нея:

  • Аз не рисувам това, което виждам. Рисувам това, което мисля.
  • Аз не търся, аз намирам.
  • Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя.
  • Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне.
  • На 12 години вече можех да рисувам като Рафаело, а ми бе нужен цял живот, за да се науча да рисувам като дете.
  • Когато бях малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папа. Аз исках да бъда художник и станах Пикасо.
  • Когато нямам повече синьо, слагам червено.
  • Да имитираш другите е неизбежно. Позорното е да имитираш себе си.
  • Дълго време се ограничавах само с един цвят – като един вид дисциплина.
  • Моята смърт ще стане корабокрушение. Когато загива голям кораб, всичко, което се намира около него, бива завлечено като във фуния.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)