mayonnaise-omega-3

Без яйца са 37.5% от марките майонеза, предлагани на българския пазар

14 юни 2016

Шест от 16 марки майонеза, предлагани на българския пазар не съдържат яйца. Това е 37.5% от изследваните продукти, сочи ново проучване на Активни потребители в тази категория. В осем от 16 марки измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите. При четири от продуктите количеството въглехидрати надхвърля 20% от теглото. В девет от продуктите водното съдържание надхвърля 60%.

В повечето майонези при проверката са открити и допълнителни съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

Освен това в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Регламент 1169/ЕС, се казва в прессъобщение на асоциацията.

От „Активни потребители“ допълват, че в САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои страни е позволено е добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат.

На базата на резултатите от проучването си те препоръчват да се приеме национален (доброволен) стандарт за майонеза. Сосовете без яйца да не носят наименованието „майонеза“. Производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда. И Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав.

Цялото проучване може да намерите на aktivnipotrebiteli.bg.

снимка: superfoodsrx.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)