KKAUF_000904c_1125

Бейкър: Трябваше да поканим Русия в НАТО

06 април 2015

За да се избегнеха събитията в Украйна, САЩ трябваше „да включат Русия в своя отбор“, като я поканят в НАТО, заяви бившият държавен секретар Джеймс Бейкър пред Си Ен Ен.

Според него това е трябвало да стане, защото НАТО отговаря за сигурността на страните участнички. „Ние и съюзниците ни в Западна Европа трябва да намерим начин да върнем Русия в общността на нациите…След Студената война и разпада на Съветския съюз трябваше да намерим начин да позволим на Руси да влезе в НАТО. Това е политически съюз и в същото време е съюз в сферата на сигурността. План Маршал не трябваше да се предлага на Русия, а да се постъпи така, както направихме с Германия и Япония след Втората световна война. Да й се дадеше възможност да влезе в нашата общност, да я включим в екипа. Това не стана“, поясни Бейкър.

Бившият държавен секретар каза още, че САЩ „са имали 15 години много добри отношения с Русия, както при Елцин, така и при Путин“.

Бейкър призова „да се спре разрязването на Украйна на парчета, като нарече такава политика непродуктивна както за САЩ, така и за Русия.

Бейкър бе ръководител на американската дипломация през 1989-1992 г или при президента Джордж Буш-старши. /РИА „Новости“

снимка: ket.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)