Белгийският крал, Стоянка Мутафова, Джон Савидж и кукери откриха „София филм фест“

11 март 2017

Фестивалът беше открит в четвъртък вечерта с комедията „Белгийският крал“ и ще продължи до края на месеца.

Програмата на фестивала тази година е повече от богата и включва гигантска селекция от над 150 заглавия, включително големите победители на оскарите и филмовите фестивали в Кан, Венеция, Локарно, политическа документалистика, селекция белгийски, музикални, младежки и спортни филми, както и гостувания на Джон Савидж и Рупърт Еверет. За първи път в историята на най-престижния международен фестивал в България три филма „Безбог“, „И после светлина“ и „Христо“, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране, ще бъдат представени пред авторитетното международно жури.

София Филм Фест тръгна със специална церемония преди прожекцията на филма „Белгийският крал“. Множество кинодейци уважиха събитието, както и екипът на филма.

На церемонията бе връчена и Наградата на Столична община, която се присъжда за принос към изкуството на киното.

Тази година с нея бяха удостоени Стоянка Мутафова и Джон Савидж, който пристигна в България специално за София Филм Фест, и бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова и служебния министър на културата Рашко Младенов.

„Аз имам много награди, но от всички Наградата на София ми е най-любима, защото именно София е градът, в който съм родена и живея. Като млада се радвах, че София расте. Когато някой си построеше хубава къща, съседът му взимаше пример и като посъбере пари, и той си построяваше хубава къща. И така София стана голяма. И сега ѝ се радвам, че е толкова голяма и прилича на истинска европейска столица“, каза Мутафова.

Тя бе придружена на сцената от Джон Савидж, който видимо бе впечатлен от българската фурия, а след като и двамата получиха наградите си, Мутафова се обърна към Савидж със станалия известен от една реклама преди време лаф: „Кажи, баба, тенкю“.

На церемонията присъства и Анжела Недялкова, която ще е част от международното жури на 21-вия СФФ.

Като подарък за зрителите на премиерата на „Белгийският крал“ на сцената на зала 1 на НДК излязоха певиците от измисления за филма хор „Черноволските сирени“. В него участие взимат певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

Пожелаваме ви невероятни емоции със заглавията, включени във фестивала, а сега вижте екслузивни кадри от червения килим, церемонията по връчване на специалната награда на фестивала „София – град на киното”, осигурена от Столична община и интервюта с „Белгийския крал“ – актьорът Питър Ван ден Бегин, красивата и ужасно талантлива Анжела Недялкова, и влюбената в киното Мира Сталева.

репортер: Пепа Попова
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)