„Белгийският крал“ с Голямата награда Grand Prix от фестивала в Одеса

25 юли 2017

Преди часове приключи Осмият международен филмов фестивал в Одеса, на който копродукцията между Белгия, Холандия и България „Белгийският крал” спечели най-голямата награда – Grand Prix! Това отличие се връчва на филма, спечелил най-много гласове на публиката на фестивала. Наградите „Златен Дюк” се раздават на церемонията по закриването на филмовия празник, която се провежда в Академичния театър за опера и балет на Одеса.

Мира Сталева

Наградата за „Белгийският крал” беше получена от един от продуцентите на филма, Мира Сталева, която сподели на сцената: „Искам да благодаря на публиката в Одеса! Невероятна публика, откликваща със сърце! Видях как се ражда и развива този фестивал и как той става все по-влиятелен и силен. И сега съм тук пред вас и държа в ръцете си Голямата награда за филм, който направихме с много любов и смях и това, което получихме от публиката в Одеса, беше много любов и смях!”

На същата церемония бяха връчени награди за цялостен принос към света на киното на Изабел Юпер и Агнешка Холанд. За най-добър пълнометражен филм беше обявен „Лято 1993” на Карла Симон, а наградата за най-добър режисьор получиха авторите на „Моето щастливо семейство” – Нана Еквтимишвили и Симон Грос.

king3

Международното петчленно жури през 2017 година бе оглавявано от немския режисьор Кристиан Пецолд, а негови членове бяха актрисата Римма Зюбина, композиторът на филмова музика Евгений Галперин, прекрасната немска актриса от турски произход Сибел Кекили и румънският режисьор и директор на Трансилванския филмов фестивал в Клуж – Тудор Джурджу. Другите отличия, раздадени на фестивала, можете да откриете на неговата официална страница oiff.com.ua.

Междувременно в края на отминалата седмица Петер Бросенс представи „Белгийският крал” и своя следващ проект в Пула и Мотовун, част от актьорския екип представи филма в Ним (Франция), а у нас бяха организирани специални прожекции на българското черноморие в с.Фазаново и Рибарското селище, където са заснети част от епизодите във филма. „Да живее Кралят!”

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)