статуя

Бележка от 18 век бе открита в статуя на Иисус

01 декември 2017

При възстановяването на статуя от ХVІІІ в. на Иисус Христос в Испания, реставраторите са намерили бележка, изписана на ръка. За това съобщава „Ню Йорк пост”.

Бележката е изписана калиграфски и се датира от 1777 г. Съдържа важна информация за този исторически период и подробности за забавленията, икономическата ситуация, политическите и религиозните въпроси, известни личности и др.

Документът е подписан от Хоакин Мингез, свещеник на катедралата на Бурго де Осма по онова време и наскоро е открит от работещи в компанията за реставрации „Да Винчи”.

32

Днес дървената статуя се съхранява в църквата „Санта Агуеда” в село Сотильо де ла Рибера в северната испанска провинция Бургос.

Бележката се състои от две страници и внимателно е изписана от двете страни. Съдържа цяло богатство от сведения – освен че назовава скулптора на статуята и включва данни за местната история по селскостопански и обществени въпроси, споменават се често срещани заболявания, популярни детски игри и дори имената на известни бикоборци от онова време.

Според експертите всичко това показва, че целта на Хоакин Мингез е да направи една от най-ранните капсули на времето, за да бъде открита и прочетена от бъдещите поколения.

Снимки: Da Vinci Restauro

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)