Ben Cross

Бен Крос като Джеймс Баучер в „Осмото чудо“ на „Българе“

19 май 2016

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ след по-малко от месец представя премиерата на новия си музикално-танцов фолклорен спектакъл „Осмото чудо”, която ще се състои на 14 юни 2016 г. в Зала 1 на НДК от 20 часа. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на десетки щедри дарители. Четвъртият авторски проект на емблематичния ансамбъл е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос в ролята на кореспондента на в. „Таймс“ Джеймс Баучер. Негов партньор в повествованието е друг свързан с България чужденец – унгарският композитор Бела Барток. Ролята е поверена на успешния български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.

„Осмото чудо“ е спектакъл, посветен на неповторимите музикални размери в българския фолклор, които са наше национално богатство. Той е естествено продължение на най-популярния спектакъл на ансамбъла – „Това е България!“. Акцентът в новия мащабен проект в репертоара на „Българе“ е върху неравноделните размери в българския фолклор, тяхното многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.

BenCross&AtanasSrebrev
Пътувайки с „Ориент експрес“, героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа в „Осмото чудо“ чрез филм на мултимедия в хода на спектакъла, композиран от 7 сценични картини. В продължение на два часа зрителите ще се потопят в магията на завладяващите ни народни танци и същевременно ще преоткрият за себе си личността на големия приятел на България – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер. Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.
Сценарият ме грабна от първия прочит, Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. „Българе“ ме спечелиха за каузата си завинаги.“, сподели холивудската знаменитост наскоро като почетен гост на събрание на Сдружение „Пазители на българщината“, в което ансамбълът членува.

BenCross&Pazitelite

Бен Крос се включи и в тържествения ритуал в Копривщица, с който войводите и четите от сдружението отбелязаха 140 години от Априлската епопея, и заедно с всички положи цветя пред Мавзолея костница на героите от въстанието. Именитият актьор, известен и с музикалните си дарби, подчерта още, че с участието си в мащабния музикално-танцов спектакъл усеща много по-близко българската фолклорна съкровищница.

BenCross_Koprivshtitza
„Осмото чудо“ е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа именитият ансамбъл дължи появата си на професионалната сцена. Почитателите на изкуството на „Българе“ все още могат да се снабдят с билети за премиерата. Касите на НДК и Тикетпортал предлагат налични към момента места на цени от 20 до 100 лева.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)