Бен Крос – чужденецът, който България обича като свой!

16 декември 2016

На днешната дата, 16 декември, през 1947 г. в Лондон е роден Хари Бърнард Крос или както си го познават почитателите – просто големия холивудски актьор Бен Крос. Едва ли е нужно да обясняваме, че сред тях сме и всички ние, от екипа на In Life, които не просто се възхищаваме на безспорния му талант, но и сме му благодарни за отношението, което има както към нашата малка, но красива страна, така и към хората в нея.

Бен Крос и Христо Димитров

Прегръдка между две големи имена – Бен Крос и Христо Димитров.

Бен е една от малкото, толкова популярни звезди, които избраха България за свой дом, като преди това бе живял в Лос Анджелис, Ню Йорк, Южна Испания и Виена. За първи път идва у нас през 2001 г, когато снима филма „Поръчката“ с Жан-Клод Ван Дам, после се завръща четири години по-късно и някак на шега се зареждат предложение след предложение за снимки в България.

„Реших да напусна Австрия, след като в един момент установих, че съм живял вече година и половина в София. Купих апартамент в центъра на столицата и нещата просто се случиха от само себе си„, признава Бен в интервю пред популярен ежедневник. По-късно разкрива, че мотивите му да избере страната ни са слънцето и… любовта (никак не обича дъждовния климат в родния си град, а когато го озарява сърдечния трепет, всичко вече е ясно).

Бен като    в "Огнени колесници"

Бен като Харолд Ейбрахамс в „Огнени колесници“

Сред ценителите на седмото изкуство Бен е популярен изключително със страхотната си роля във филма „Огнените колесници“, в който се разказва за двама британски атлети по време на Олимпиадата в Париж през 1924 г. Той е в ролята на евреина Харолд Ейбрахамс, който става спортист, за да успее да пребори предразсъдъците. През 1981 г. лентата печели 4 Оскара, а на фестивала в Кан взима „Златната палма“. Едва ли има смисъл да изброяваме всички останали негови роли, просто защото сме убедени, че те отдавна са познати на киноманите – поредицата „Стар Трек“, „Първият рицар“, A Bridge too Far и много др.

Бен пред паметника на Априлци в Копривщица.

Бен пред паметника на Априлци в Копривщица.

До 2016 г. участвал в над 12 продукции у нас, но сякаш най-обичан става след култовата реклама на родна банка, в която си партнира с футболната ни легенда Димитър Бербатов, наречена с шеговитото „Господинът от Лондон“. Двамата с Бербо развиват „актьорската химия“ в клипа, след като се оказва, че Бен е сред най-запалените привърженици на Манчестър Юнайтед, където в този момент Митко е сред звездите в отбора. Справя се страхотно и с музиката – през 2007 г. пише текст за две песни на Васил Петров, а по-късно двамата пеят заедно на „Аполония“.

https://www.youtube.com/watch?v=KD9Gb9v57E0

Оттам като че ли се ражда и любовта му към българските традиции и сближаването с ръководителя на най-успешния ни фолклорен ансамбъл „Българе“. Това води и до ролята, която изпълнява в спектакъла „Осмото чудо“ – на самия Джеймс Баучър. Приемайки огромната отговорност, Бен Крос прави изключително силно изпълнение и на премиерата в София през юни разплаква препълнената зала 1 на НДК с осемминутна реч на български език.

В ролята на Джеймс Баучър в спектакъла на НФА "Българе" - "Осмото чудо".

В ролята на Джеймс Баучър в спектакъла на НФА „Българе“ – „Осмото чудо“.

„В света, в който живеем, е лесно да забравиш културната си история, но когато изгубиш тази връзка, губиш и националната си идентичност. Иска ми се българите да поддържате с гордост този пламък, защото той е много красив, защото това е страна, която има толкова много, с което да се гордее. Благодаря ви, че ми дадохте възможност да се докосна и обогатя с фолклорната ви традиция“, признава той и с това изправя публиката на крака. По-късно, идва като специален гост и на фестивала в Жеравна, където също е посрещнат с аплаузи от присъстващите.

За финал ни се иска да споменем, че Бен Крос е сред най-големите приятели и на телевизия In Life и ние приемаме това като изключителен повод за гордост.

Бен с голямата си любов, българката Деяна, по време на коледното предаване на In Life... но имайте още малко търпение.

Бен с голямата си любов, българката Деяна, по време на коледното предаване на In Life… но имайте още малко търпение.

Съвсем скоро, ще ви срещнем с него в специалното ни празнично предаване за Коледа, но на днешния ден искаме само да му пожелаем да е жив и здрав и да запази в себе си това топло усещане, което кара всеки, който се докосне дори и за минути до него, да го заобича и приеме на мига като изключително близък приятел. Защото освен голям актьор, Бен е и голям човек!  И го е доказал стократно досега…

Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)