Asen-Velikov-fotografska-izlozhba-besarabskite-balgari

„Бесарабия – извор на красота и родолюбие“

24 октомври 2018

По случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври, Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ организира фотоизложба на Асен Великов „Бесарабия – извор на красота и родолюбие“.

Изложбата ще се проведе под патронажа на Държавната агенция за българите в чужбина и със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и ще бъде достъпна за посетители от 23 октомври до 6 ноември.

Тази година, в рамките на честването на Деня на бесарабските българи се отбелязват два юбилея – 180 години на Болградската катедрала „Свето Преображение Господне“ и 160 години на Болградската гимназия „Георги Раковски“. Това са онези две български духовно-културни светини, които са изградени със средствата на българските преселници в Бесарабия и които вече близо два века поддържат жив духа на българската общност в Бесарабия.

Българският фотограф Асен Великов има 38 изложби в страната и в чужбина. Една от мечтите му е била именно да посети Бесарабия.

„Забележителен е силният български дух, който бесарабските българи са съхранили в себе си“ - споделя той, след като се връща от съборите в Украйна и Молдова.

В избраните снимки той ще ни покаже бесарабци, облечени в традиционни облекла, изразяващи българската душевност.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)