Снимка: BNR.bg

Библиобус тръгва със стотици книги из София

20 юли 2017

Мобилна библиотека ще работи в София като част от започналата кампания „Книгите идват при вас“, съобщиха от Столичната библиотека. След традиционните инициативи като Зелени библиотеки, Библиотека в планината и културни прояви на открито – сега пред софиянци ще бъде представен Мобилен филиал „Библиобус“. Той започна да действа от 19 юли, от 12.00 ч., пред сградата на Столична община.

Първата мобилна библиотека в света се е появила във Великобритания през 1859 г. и представлява конска каруца, натоварена с книги. Днес мобилните библиотеки варират от огромни кораби до модерно оборудвани автобуси.

Библиобусът ще достига до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен, проблемните изолирани социални групи, домове за стари хора и сираци, ромските общности, ще участва във фестивали, местни културни прояви и празници на училищата и общностите в района.

Снимка: Bnr.bg

Снимка: Bnr.bg

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги – художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. В него може да се ползва компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси /достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи/; предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания; срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца. –-

Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да се намери на интернет страница на Столична библиотека и в нейния Фейсбук профил.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)