гкпп-капитан-андреево-e1443712761291

Бивши служители на ГКПП ”Капитан Андреево” осъдиха държавата

15 януари 2016

Бивши служители на граничния пункт „Капитан Андреево“, които бяха оправдани по делото „Граница” за взимане на подкуп, осъдиха държавата. Хасковският окръжен съд определи 40 000 лева обезщетение за граничния полицай Ангел Иванов и 35 000 лева за бившия митничар Павел Павлов, съобщи БНР.

Мащабната операция „Граница“ беше проведена през лятото на 2010 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ по сигнал на превозвачи, че служители редовно си искат подкупи. Тогава бяха арестувани трима граничари и шестима митничари.

На 27 януари миналата година всичките бяха оправдани по повдигнатите им обвинения. Съдия Красимир Димитров обяви, че не може да бъде постановена осъдителна присъда, защото досъдебното производство е било водено повърхностно.

Прокурорът по делото Георги Гешев също каза, че не може да поддържа обвинението на Софийска градска прокуратура, защото няма нужните доказателства по Наказателно-процесуалния кодекс, които да са категорични и несъмнени към обвиняемите. Отделно, специалните разузнавателни средства по делото не подкрепяли обвинението, а го опровергавали.

Всички подсъдими заведоха дела по Закона за отговорността на държавата.

Пред Хасковския съд Ангел Иванов заявил, че случилото се му причинило срив на здравето и психиката. Освен това близките му се срамували от него, което го съсипвало, съобщи „Труд“.

Бившият митничар Павел Павлов пък изтъкнал, че след акцията и последвалите разследвания и съдебен процес, бил в постоянен стрес за собственото си бъдеще, не можел да спи, будел се на всеки кръгъл час, защото не било ясно кога ще приключи окончателно наказателното производство. Освен това голяма част от приятелите му се отдръпнали, много от неговите колеги се дистанцирали.

снимка: forumnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)