IMGP4462

Биенале Венеция 2015 „Всичкото бъдеще на света“ се закрива днес

22 ноември 2015

Биенале Венеция си е извоювало определението Олимпиада по Изкуство. От 1895 г. до сега, Венеция е домакин на един от най-важните съвременни художествени форуми в света. В продължение на шест месеца – от май до ноември, всеки един гост в Кралицата на Адриатика, може да види последните тенденции в Новата Религия – Изкуството, при това представени по уникален начин. Повече от 3,7 милиона посетители за тази година отчита световния артистичен форум в двата си изложбени сектора – Арсенале и Градините, а отзивите са безгранични. In LIFE също бе от посетителите на изключителния форум през август и имахме възможността да ви направим съпричастни към невероятното артистично събитие. 

IMGP4823

Нашите чаровни репортерки Деси и Деси, заедно с екипът на In LIFE ви разходиха из залите на Биенале и представиха за вас най-интересното от невероятното артистично представление.

DSC_0052

Днес Биенале Венеция  2015 затваря врати с богата уикенд програма от събития, които стартираха в петък и приключват тази вечер, 22-ри ноември в Централния павилион в Джардини.

IMGP4497

 All the World Future! Това беше мотото на 56-тото издание на Биенале Венеция – Световното арт събитие на лятото, Олимпиадата по Изкуство, Авангарда на Изкуството, Родилен дом на тенденциите в Изкуството… Което и определение да изберем за арт форума – все ще е вярно! 

IMGP4615

Биеналето се разгръща в два емблематични за Венеция района: Giardini di Castello – парк, създаден от Наполеон, в който се разполагат павилионите на отделни страни, а кураторските изложби - в Arsenale. В самата идея на биеналето е заложена свободата на представяне на всички нива – има национално участие – в представителните павилиони, има кураторски проекти – в Арсенале, и множество представяния на отделни галерии с малки проекти, ретроспекции и автори, разпръснати из целия град.

IMGP4864

89 държави и 136 художници под надслов Всичкото бъдеще на света, а кураторът за пръв път е африканец – нигерийският  критик и писател Окуиуи Енвейзор.Тази година за първи път попадат и държави като Гренада, Мавритания, Монголия, Мозамбик и Сейшелите, но.. .България не участва във Всичкото бъдеще на света. Не само, че няма да скрием огорчението си от този факт, а тъкмо обратното: твърдо сме решени да започнем „говоренето“ за това. И това ще е новата медийна инициатива на In LIFE, в която ще се опитаме да обединим институции и автори, за да имаме своето място на световната карта на Изкуството.

IMGP4523

В петък се състоя Конференцията „Архиви и изложби“, посветена на тазгодишното издание с множество ретроспективни фотографии. В  Централния павилион имаше дискусия между артисти, които правят фотография  и експерти относно правилата и  законите за авторското право. Съботния ден продължи с множество перформанси и музикални изпълнения в различните зали на Арсенале.

DSC_0648

Днес е големият финал отново в Централния павилион, където председателя на La Biennale  Паоло Барата и куратора Окуиуи Енвейзор  разговарят за „Всичкото бъдеще на света“ с куратори на някои от участващите страни: Република Армения, Германия, Гърция, Полша, Сърбия и разбира се Италия, Англия, САЩ и Япония. Поканени са и всички последни посетители на Биенале Венеция 2015.

IMGP4847

Наградата на публиката на Биенале 2015 и най-харесаната инсталация от посетителите за тазгодишното издание е инсталацията на Япония „Ключът в ръка“, която определено бе и любимото представяне за IN LIFE.

DSC_0749

Специално внимание бе отделено и на още две инсталации, които са сред фаворитите на публика и жури – провокативната изложба на британката Сара Лукас в павилиона на Англия и оригиналната лед инсталацията на Турция. Вижте ги във нашите филми, ако сте пропуснали. Наистина си заслужават!

IMGP4605

Отново споделяме огорчението си, бе България липсва на този форум. Всичкото бъдеще на света бе във Венеция, а нашето – не! Дали пък не сме прави, че не участваме- голяма работа, че ни няма в бъдещето! Нали сме на челни места по битова престъпност, нездравословен начин на живот, бедност, безперспективност, диабетно болни… Сега пък и с Биеналета ще се занимаваме! Какво от това, че съвременното изкуство е новата религия, какво от това, че имаме 1300 годишна история и хиляди успели българи… Успели, ама зад граница! Защото нашата граница е ужасно издълбана, тя е в отношенията ни и в дребнавото мислене. И никой не ни я е поставил – ние сами се ограничаваме всеки ден и чертаем поредните разделения. Разделения и от бъдещето на света, в което, ако продължаваме така, все повече няма да ни има. Всеки ден сами си изграждаме поредния визов режим!
Ето защо бихме искали през 2016 година, през месец март, когато Биенале Венеция отново ще отвори врати и България да бъде там!  На достойно място, което дълбоко вярваме, че заслужаваме!

Вижте целият ни филм за Биенале Венеция 2015 година…

репортери: Деси Цонева и Деси Барбукова
редактор: Валерия Симеонова
оператор: Кунчо Поляшки
снимки: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)