Биенале Венеция 2015 – Градините!

03 август 2015

Биенале Венеция си е извоювало определението Олимпиада по Изкуство. От 1895 г. до сега, Венеция е домакин на един от най-важните съвременни художествени форуми в света. В продължение на шест месеца – от май до октомври, всеки един гост в Кралицата на Адриатика, може да види последните тенденции в Новата Религия – Изкуството, при това представени по уникален начин. Повече от 3 милиона посетители на сезон отчита този световен артистичен форум в двата си изложбени сектора – Арсенале и Градините, а отзивите са безгранични.

Биенале Венеция 2015 - Градините!

Биенале е като инфекциозно заболяване за Венеция – през  две години то пръска невъобразима зараза от изкуство, така че целият град се разболява. А и светът! Зараза, която причинява на целият град стремеж и тълпи от ценители, които искат да се докоснат до последните трендове, всеки иска да види и усети модата в световния арт, най-доброто, най-значимото, най-провокативното. Градът се запълва от артисти, куратори, ексцентрици и ….разболява с петна и треска художествена плам.

IMGP4816

Всеки артист и държава дава всичко от себе си и по този начин можеш да видиш онази различна Венеция, извън баналното усещане за каналите и площада Сан Марко. Една гениална платформа, която не позволява грешки. Любопитното е, че Gardini de la Bianalle са създадени от Наполеон и са запазена територия само за Изкуство. В останалото време на годината са затворени. През 1895 г. тогавашният кмет на Венеция Рикардо Селватико има идеята за започне международно представление по съвременното изкуство. Той кани цяла Европа, но първите, които се отзовават на поканата са тогавашните големи на картата – страни, притежаващи водеща икономическа роля за времето си – Белгия, Холандия, Русия, Унгария, Франция, Германия и Великобритания. Те и до днес имат своето силно присъствие. В последствие се присъединяват и всички останали… Така, че днес вече са 87 страни.

IMGP4874

И днес Грандовете осигуряват най-впечетляващото представление – Франция провокира с подвижни дървета,

IMGP4904

Испания – с екстравагантна интерпретации по Салвадор Дали,

DSC_0794

Русия – с уникално 3D шоу и мултимедия, Италия – с огромна стълба, водеща към небесата… А Англия?

DSC_0745

Не питайте! Тази година английският павилион сътвори най-голямата провокация, чрез скандалната инсталация на Сара Лукас.

DSC_0835

Особено оригинална бе инсталацията на главният спонсор на тазгодишното издание на Биенале – SWATCH, които посадиха приказен лабиринт от светещи цветя в тъмното, с ухание на ливада и неповторима романтика.

DSC_0732

И все пак, имаше една инсталация, която надмина всички и всичко. Тя провокира мисли и усещания, които е трудно да бъдат преразказани. Тя „унищожава“ с креативност и оригиналност – „Ключът в ръката ми“, в павилиона на Япония.

DSC_0710

Единодушното мнение на посетителите на Биенале Венеция 2015 е, че това е най-доброто представяне! In LIFE е напълно съгласен с това. Но ние ще посветим цял филм за нея, а за сега:
Забавлявайте се, с нашия филм и урагана от оригиналност и креативност… 

DSC_0823

репортери: Деси Цонева и Деси Барбукова
редактор: Валерия Симеонова
оператор: Кунчо Поляшки
снимки: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)