oaoprv

Бизнесът е против почивните понеделници

04 април 2017

Работодателските организации настояват за нови правила за определяне на почивните дни и празниците. Според бизнеса тази година ще почиваме с 3 дни повече, от което ще загуби икономиката. Част от работодателите не одобряват новата система за почивки, съобщава Нова телевизия.

Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да се отработва. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година – без да сливаме почивки – ще работим 248 дни. За сравнение, миналата година по старите правила, когато се сливаха почивки, сме работили с три дни повече.

Основната причина за недоволството не е заради забраната за сливане, а заради възможността да се почива в понеделниците, без да се отработва.

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден“, обяснява Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

От работодателската организация са пресметнали, че работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248.

И искат промяна в правилата – почивка за празника, но само в деня на празника.

„Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики“, казва още Димитър Бранков.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника – 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.

снимка: dir.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)