maxresdefault

Бизнес империята на Коби Брайънт

28 януари 2020

Наследството на Коби Брайънт се простира извън времето му на баскетболното игрище. Той беше известен и в света на бизнеса като човек, създаващ нови марки, инвеститор и ментор на други спортисти и основатели на компании, разказва CNN.
Брайънт почина в неделя при катастрофа с хеликоптер в Калабасас, Калифорния на 41-годишна възраст.
ca-times.brightspotcdn.com
„В продължение на 20 сезона Коби ни показа какво е възможно, когато забележителният талант се смеси с абсолютна преданост към победата“, заяви в изявление в неделя мениджърът от НБА Адам Силвър. „Той беше щедър с придобитата мъдрост и виждаше като своя мисия да споделя с бъдещите поколения играчи.“
Отвъд игрището
Брайънт разнообрази кариерата си, като проби в света на инвестициите, още преди да напусне НБА. През 2013 г. той стана съосновател на дружеството за рисков капитал Bryant Stibel заедно с основателя на Web.com Джеф Стибел.
При създаването на компанията Брайънт следваше модела на подбран брой други спортни легенди, които успяха да превърнат уменията, развити на корта, в бизнес успех. Точният гард от Залата на славата на НБА Ървин „Меджик“ Джонсън е сред първите през 1987 г., когато основава инвестиционна компания Magic Johnson Enterprises. Тя инвестира в редица големи бизнеси, включително Starbucks и нюйоркското летище LaGuardia.

Lakers-news-Nike-pulls-all-Kobe-Bryant-items-amid-passing

Фирмата на Брайънт сега има повече от 2 млрд. долара активи, с инвестиции в десетки компании за технологии, медии и данни. Bryant Stibel има поне 10 успешни инвестиции, включително Dell и Alibaba. Тя също така има вложения в създателя на Fortnite – Epic Games, компанията за цифрови разплащания Klarna и фирмата за домакински продукти The Honest Company.

Отделно от фирмата, Брайънт също направи милиони долари с инвестицията си в спортната напитка Body Armor, която през 2018 г. повиши оценката си, като продаде дял на Coca-Cola.
Репутацията на Брайънт като звезден спортист и създател на брандове беше един от ключовете към успеха. През 2016 г. той основава Granity Studios, медийна компания, която се фокусира върху творчески разкази около спорта.
С тази компания баскетболната звезда написа сценарий кратък филм, наречен „Dear Basketball“, който спечели наградата „Оскар“ за най-добър анимационен късометражен филм през 2018 г. Granity също така издаде набор от книги за млади хора, заедно с автобиографията на Брайънт “ The Mamba Mentality: How I Play“.
Изграждане на марката Black Mamba
Брайънт, известен в баскетбола като „Черната мамба“ (Black Mamba), започва да изгражда марката си като спортист в началото на кариерата си като рекламно лице на Nike.Брайънт за първи път подписва сделка с Nike през 2003 г. Той беше един от елитната група играчи в NBA, които през тази година подписаха с марката, включително ЛеБрон Джеймс и Кармело Антъни. Това помогна на компанията за спортни стоки да затвърди позициите си в света на баскетбола през следващите няколко десетилетия след пенсионирането на Майкъл Джордан през 2003 година.
С нарастването на успеха на Брайънт на игрището се разрасна и партньорството му с Nike. Марката пусна множество линии обувки и екипировка Kobe. През 2017 г. компанията изведе Брайънт на сцената с тогавашния изпълнителен директор Марк Паркър на годишната си среща с инвеститори, за да отбележи старта на новата бизнес стратегия на Nike.
Nike си партнира с Брайънт и Клуба за момчета и момичета от Лос Анджелис, за да открият през 2017 г. младежка баскетболна лига, наречена Mamba League, предоставяйки на стотиците деца безплатен достъп до спорта. По-късно Брайънт създава Спортната академия Mamba, за да осигури по-широка възможност за спортуване в редица спортове.

Брайънт е бил на път за мач от Mamba Sports Academy в неделя, когато хеликоптерът му се разби.

Брайънт също имаше договори за реклама с редица други марки през цялата си кариера, включително McDonald’s, Sprite, Nintendo и Turkish Airlines.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)