манастир

Билинският манастир за първи път се споменава през 1587 г.

03 ноември 2018

Днес отбелязваме Архангелова задушница, която е наречена така, заради последващия празник на св. Архангел Михаил на 8 ноември. Това е повод да разкажем повече за един от манастирите, чията църква е посветена на св. Архангел Михаил. Това е Билинският манастир, който се намира на около 2 км от село Билинци, Брезнишко. Днес е запазена само църквата и част от околния зид.

Сведенията за този манастирски комплекс синтезира в свое проучване д-р Калина Минчева от СУ „Св. Климент Охридски”. То е публикувано в изданието „Църкви и манастирите в Югозападна България от XV-XVII век. Ч. 1.” (София, 2007). За историята на обителта, изследователката споделя:

„Билинският манастирът е основан още преди завладяването на българските земи от османците, макар че за първи път се споменава в бележка от 1587 г., публикувана от Иларион Руварац. В нея той е изброен сред манастирите, които първи установяват контакт с Русия. Вероятно манастирът е изографисан през ХVII в. със средства на монахиня, ако се съди от ктиторското изображение.”

Според учените църквата е изографисана на два етапа, които са свързани със ХVІІ в. Д-р Калина Минчева изказва съжалението си по повод опит на монах от преди няколко години да освежи запазените стенописи, което им е навредило сериозно. Повече за изображенията и манастирската църква, може да прочетете в публикуваната статия на изследователката, която е достъпна онлайн.

Билинският манастир „Св. Архангел Михаил“ е един от одобрените за възстановяване по проект. Така че се надяваме на добри резултати.

Вижте още: Възстановяват се храмове в общините Трън и Брезник

текст: Силвия Аризанова
снимка: Стенопис от Леворечкия манастир

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)