Пабло Пикасо

Биографията на най-скъпия и крадения художник с ново издание

28 юли 2018

Пабло Пикасо (1881-1973) е определен като най-добрият художник през ХХ и началото на ХХІ в. в класация на The Times, направена през 2010 г. Освен това той е поставен начело и в класацията за най-скъп художник в света и най-популярен сред крадците. Пикасо е бил изключително продуктивен, с многообразно творчество и с бурен личен живот. Затова и биографията му предизвиква особен интерес.

Вижте още: Необикновена картина на Пикасо бе продадена в Лондон за почти 70 млн. долара

Първото издание на книгата, посветена на световноизвестния художник, излезе през 2009 г., но вече е изчерпано. В началото на юли от издателство „Прозорец” пуснаха ново издание на биографията на Пикасо от Патрик О’Брайън. Преводът е на Надежда Розова.

Корицата на „Пикасо. Биография” (Прозорец, 2018)

Корицата на „Пикасо. Биография” (Прозорец, 2018)

За книгата от издателите:

Всичко у Пикасо е огромно с изключение на ръста му. Легендарен е апетитът му за секс и пари, за храна и алкохол, за приятели и свади, за комедия и трагедия. Нито един художник от първа величина не е бил толкова страховито продуктивен.

Нито един художник от която и да било величина не е печелил толкова пари. Неколцина художници съперничат на деветдесетгодишния му живот, но нито един не е привличал толкова неутолим обществен интерес. Творецът, който се появява от страниците на тази написана с ерудиция и страст биография, е изтъкан от много противоречия: суров и нежен, подъл и щедър, затворен в себе си въпреки насладата от известността.

Патрик О’Брайън години наред живее в съседство с Пикасо в Южна Франция и го познава добре. Книгата представя в пълнота средиземноморските корени на личността и изкуството на Пикасо.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: ridiculouslyinteresting.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)