love-old-people-the-heart-of-pension-160936

Биолози откриха метод за забавяне на стареенето

16 септември 2017

Американски учени откриха ефикасен метод за забавяне на стареенето. Експертите се поинтересували как с течение на времето се променят размерите и формата на митохондриите у плодови мушици. По средата на живота на дрозофилите, т.е. месец след появата им на бял свят, въпросните органели стават по-големи и с по-издължена форма. Това им пречи да изпълняват функциите си и допринася за стареенето.

Биолозите открили как да увеличат продължителността на живота на самци сред плодовите мушици с 12 процента, а на самки – с 20 процента. Ролята на протеина Drp1 била от съществено значение, тъй като авторите на изследването си дали сметка, че с течение на времето съдържанието му у мушиците се понижило. С повишаването на нивото на Drp1 броят на големите митохондрии започнал да намалява, а този на физиологически нормалните митохондрии – да се увеличава. Нивото на Drp1 се повишило за седмица, след като дрозофилите навършили 30-дневна възраст.

Освен това било установено, че активирането на гена Atg1 води до унищожаване на увредените митохондрии.

„Всичко изглежда така, сякаш сме отнели мускулна тъкан на средна възраст и сме я подмладили – заяви Дейвид Уокър от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. – На практика задържахме влошаването на здравето с възрастта, а 7-дневната намеса се оказа достатъчна, за да се удължи животът и да се подобри здравето на мушиците.“

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)