IMGP9355-880x582

Битка за парите от Фонтан ди Треви между кмета и цъквата

15 януари 2019

Започна битка между кмета на Рим и Римо-католическата църква за това как да се използват парите, събрани от фонтана ди Треви.
Всяка година почти 1,5 милиона евро биват хвърлени от туристи във водата на известната забележителност. Според легендата, ако хвърлиш монета във фонтана, ще се върнеш отново при него след време, и туристите не жалят монети. Събраните пари традиционно се дават на католическа благотворителна организация за подпомагане на бедните.

Още по темата:Знаете ли какво се случва с монетите от фонтана „Ди Треви“ в Рим?

 

12919301_471447466387741_184068768_n-880x660
Спорът за това къде да отиват парите не е от днес. Но сега кметът Вирджиния Раги иска парите да отидат за рушащата се инфраструктура на града, съобщава Би Би Си.

Католическата благотворителна организация „Каритас“ казва, че загубата на този доход обаче ще удари бедните. Според директора на Каритас отец Бенони Амбарус, цитиран от вестник „Авенире“, все още няма окончателно решение.

Фонтан ди Треви, Рим

Фонтан ди Треви, Рим

Градските съветници обаче вече са гласували решението и то трябва да влезе в сила през април. Въпреки това много италианци апелират в социалните медии съветът да преразгледа въпроса, съобщава агенция Анса.
Кметицата Раги управлява Рим от 2016 г. като представител на движение Пет звезди, което формира национално коалиционно правителство миналата година.

Още по темата: Фонтаните на Рим – сцени на живота…

Фонтанът Треви, който е на около 300 години, се посещава от милиони туристи всяка година и е една от най-популярните забележителности не само в Рим, но и в света. Традицията с хвърляне на монети идва от сцена с Франк Синатра в романтичната комедия от 1954 г. със същото име, в която певецът хвърля три монети във фонтана.

 

Прочутата сцена от филма Долче Вита във Фонтан ди Треви

Прочутата сцена от филма Долче Вита във Фонтан ди Треви

Фонтанът е включен и във филма La Dolce Vita от 1960 г. с Анита Екберг.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)