siliconvalley_79475350

Би Би Си: България може да е Силициевата долина, ако я няма корупцията

21 април 2015

Технологичната индустрия в България е в разцвет, страната ни може да бъде Силициевата долина на Централна и Източна Европа, стига да пребори с корупцията.

Това сподели пред Би Би Си родният предприемач от технологичния сектор Петко Карамочев.

„Намираме се в Националния политехнически музей в София, за да видим новото и старото, продължи предприемачът. Този компютър е реконструирано точно копие на „Apple 2″. Играехме игри като една от най-известните беше „Каратека“.

България наистина е най-бедната страна в Европейския съюз. Въпреки този факт технологичната индустрия е в своя разцвет. Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка и Индия. Добро е също и представянето ни на европейския пазар.

Когато създадох компанията си в началото на 2001 година за една позиция имаше 70 кандидати, спомня си събеседникът, а сега за всяко предложение за работа получаваме по 2-3, максимум пет CV-та. Емиграцията на образовани и талантливи българи беше и продължава да бъде голям проблем за България и ни е много трудно да ги привлечем обратно. Но не заради компанията, нито заради заплатата или социалната сигурност. Проблемът е в системата и в корупцията. Всеки знае, че корупцията е факт, но никой не й обръща специално внимание. Ние задължително трябва да изпратим някои политици в затвора, за да има справедливост за хората, които са честни данъкоплатци“, смята бизнесменът.

„Това са таблата на най-добрите коли в автомобилната индустрия като Мерцедес и БМВ, всички направени в България, добавя той. Страната ни може да бъде Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да успее да се пребори с корупцията и да напомни на политиците, че тяхната задача е да служат на гражданите, не да крадат от тях“, убеден е Петко Карамочев. /БГНЕС

снимка: lorandminyo.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)