MON_9581

Благовещение в Софийската духовна семинария

27 март 2019

Митрополит Антоний отслужи св. Литургия в Софийската духовна семинария за празника св. Благовещение. На 25 март православните християни възпоменават радостното събитие – донесената блага вест от Ангела Божий на Дева Мария за скорошното раждане на отдавна очаквания Спасител.

MON_9016

MON_9174Скъп гост на празника св. Благовещение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше Негово Високопреосвещенство Западно- и Средно Европейски митрополит Антоний, който оглави светата Литургия в съслужение с ректора на Семинарията архимандрит Пахомий, заместник ректора йеромонах Мелетий,  ефимерия свещ. Козма Поповски, както и свещениците ик. Кирил Дидов, председател на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ик. Борис Петров, архерейски наместник на Ботевградска духовна околия  и дякон Слави Спасов.

MON_9306

Митрополит Антоний

MON_9067Заедно със семинаристите в Семинарския храм бяха преподавателите, възпитателите и служителите, църковното настоятелство на храма, множество благочестиви християни, както и представители на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, заместник-деканите  проф. д-р Божидар Андонов и проф. д-р Димо Пенков.

MON_9005

MON_9036На клира по семинарска традиция бяха учениците от дванадесети клас, които в този ден показват придобитите и усвоени през петте години знания и умения по Източноцърковно пение. Проповед за празника произнесе Йосиф Ковчазов, ученик от единадесети клас.

MON_9433

В края на светото богослужение Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави ректора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ архимандрит Пахомий, преподавателския колектив и учениците.  Владиката поздрави и предаде благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Той призова учениците с вяра и духовна бодрост да продължават да се изграждат като духовни личности  в служба на Христос и Църквата, като носят Христовата светлина в сърцето си, с готовност за делото на благовестието.

MON_9406Архимандрит Пахомий, на свой ред благодари на митрополит Антоний за отслужената света Литургия и за отеческия поздрав от Негово Светейшество и членовете на Св. Синод на БПЦ-БП.  Той се обърна и към учениците и каза, че по „плодовете ще ни познаят“. Семинарията, по думите му, е мястото, където вярата и богословските знания се получават, така както корненът на растението извлича от земята полезните минерали и соли. И  ако ние сме извлекли полезните  неща, то и плодът ще е добър.

MON_9498

MON_9523

MON_9526След светата богослужба всички се отправиха към Фиалата, където се извърши кратък молебен и Митрополит Антоний се помоли за успех на предстоящите изпити на завършващите дванадесетокласници. След молебното последование владиката прочете тържествено слово от патриарх Неофит до ректора на Семинарията.

MON_9566

Абсолвентите предадоха семинарското знаме на единадесети клас. След това те целунаха един по един св. Евангелие, семинарското знаме и се благословиха от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Софийска духовна семинария Свети Йоан Рилски
снимки: Симеон Симеонов

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)