Лиляна Павлова

Близо 536 хиляди души са заличени от избирателните списъци

24 септември 2015

Според Изборния кодекс всеки български гражданин трябва да може да гласува, затова ние публикуваме пълните списъци с гражданите, които имат право да гласуват. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ.

В други страни се прилага т.нар. „активна регистрация“ – гласуването става с подаване на предварително заявление, затова няма „мъртви души“. От списъците, които публикувахме на 15 септември сме заличили 534 хил. души, които няма да имат право да гласуват, защото не отговарят на условието за уседналост през последните 6 месеца.

Отделно от това сме заличили 1724 души, за които проверките ни показаха, че те са надписани, например – живеят в къща, в която са регистрирани много на брой лица“, обяви oще министър Павлова.

Тя напомни, че хората, които искат да проверят избирателната секция, в която трябва да гласуват, могат да го направят на интернет страницата на ГРАО, на безплатния телефон 0800 14 726 или чрез SMS на номер 18 429. В текста на съобщението се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а цената му е 25 стотинки без ДДС.

Източник: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)