Ôîòî Íèêîëàÿ Òèì÷åíêî 27.03.14 Ðàäà

Блокирани сметки на украинския Президент

23 март 2015

Сметките на предприятията, собственост на украинския президент Петро Порошенко, са били блокирани в „Приватбанк” на Игор Коломойски. По данни на местни медии, във въпросните сметки се намират около 50 милиона долара. От финансовата институция обясняват замразяването на активите с „технически проблем”, пише в. „Монитор“. В нощта на 20 март Коломойски на излизане от офиса на „Укртранснафта”, където отиде с група въоръжени с автомати мъже с цел да предотврати по думите му превземане на фирмата от престъпници, наруга журналист на радио „Свобода” и го нарече проститутка само заради зададен въпрос. Това се случи, след като украинските власти свалиха от длъжност близкия до олигарха шеф на компанията Александър Лазорко. След това Коломойски с въоръжен отряд се опитал да изгони новоназначеното ръководство. След тази проява президентът Порошенко обяви мъмрене на Коломойски, който е председател на Днепропетровската областна държавна администрация, за грубо нарушение на професионалната етика. С това и се обяснява блокирането на сметките на Порошенко.

По-късно Коломойски заяви, че не е бил прав, като е псувал журналиста, но отказа да се извини. В същото време Коломойски излезе с предложение да бъдат национализирани украинските предприятия, които са приватизирани с нарушения в законодателството. „Украйна не трябва да получава нови средства от Международния валутен фонд, докато незаконно приватизираната собственост не бъде върната в ръцете на държава. Върнете тези предприятия, след което ги продайте чрез отворени търгове, ще получите 10 пъти повече, отколкото сте получили преди”, каза той пред в. „Файненшъл таймс”. На свой ред премиерът на Украйна Арсений Яценюк коментира думите на Коломойски по следния начин: Ако решението за законността или незаконността на приватизацията се взимат от „корумпираната съдебна система”, това „ще отвори кутията на Пандора”.

Същевременно германският в. „Велт” публикува коментар, в който се казва, че Украйна получава милиарди помощ от Запада, но в замяна не предоставя нищо. „Украйна моли за повече пари от Запада и ги получава. В отговор Киев се отказва от реформи и заявява, че вероятно няма да може да покрива дълговете си” – отбелязва критично немското издание. Някои страни могат само да мечтаят за такъв кредит – съвсем наскоро МВФ одобри нов кредит за Украйна в размер на 17,5 млрд. долара, който на свой ред се явява част от международната програма за помощ на обща стойност 40 млрд. долара, а финансовият министър на страната Наталия Яреско поиска от партньорите й още парични помощи.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)