putin1

Блумбърг: Русия е недооценена съкровищница на възможностите

01 април 2015

Периодът на паника в руската икономика остана в миналото. Наскоро валутните резерви на Централната банка за пръв път се увеличиха от юли миналата година и това вероятно ще убеди западните правителства, че икономическите санкции не оказват каквото и да е значително въздействие на Русия и страната не е застрашена от неизбежен крах.

От средата на юли 2014 г. Русия загуби четвърт от своите валутни резерви. Спадът на обемите бе особено рязък през декември миналата година, когато Централната банка трескаво се опитваше да спре спада на курса на рублата спрямо долара. От началото на 2015 година скоростта на намаляване на валутните резерви бе ограничена и това говори по-скоро за особености в структурата на валутните резерви, отколкото за хронично изтощаване на резервите.

През януари 2014 г. Русия държеше държавни облигации на САЩ за 131,8 млрд. долара. Доколкото отношенията със САЩ се влошиха след революцията в Украйна и анексията на Крим, Русия започна да съкращава доларовите си резерви и да увеличава резервите в евро и злато. Обемът на резервите на американска валута падна с 37,6% до 82,2 милиарда долара. Днес Русия държи по-малко американски държавни облигации от Ирландия, Турция или Сингапур.

Общият обем на златновалутните резерви е в долари, затова резервите на Русия в евро пострадаха заради стремителното укрепване на долара спрямо еврото тази година. Централната банка не трябваше повече да поддържа рублата чрез продажба на чужда валута: тази година руската рубла постепенно укрепва, което може да се обясни отчасти с повишаването на нефтените цени, а и отчасти с това, че намаляването на основния лихвен процент в началото на годината от 17% до 14% превърна Русия в достатъчно привлекателно място за операции с валутни активи.

Един поглед върху съотношението между курса на рублата и цената на марката нефт Brent доказва, че сега руската валута укрепва по-бързо от цената на тази марка нефт, а това е признак, че стратегията кери-трейд, при която финансовите играчи вземат заеми в долари и отпускат кредити в рубли, поддържа растежа на курса на рублата.

През седмицата от 16 по 20 март евро се вдигна с 3% спрямо американския долар, което стана причина да се повишат обемите на руските златновалутни резерви с 1,2 милиарда долара.

Много неблагоприятни прогнози за руската икономика, включително прогнозата преди месец на Андерс Аслунд от Института за световна икономика Петерсън, се базираха на предпоставката за рязкото намаляване на валутните резерви. „Обемът на руските валутни резерви приближава критичното равнище. В момента Русия губи месечно над 10 млрд. долара, а това значи, че истинската криза с валутните резерви ще бъде в третото тримесечие“, написа Аслунд.

Само че това няма да стане – освен ако цените на нефта отново започнат рязко да падат. Аналитиците не са единни относно бъдещето на петролните цени. Според различните оценки цената на марката Brent в четвъртото тримесечие може да бъде от 50 до 90 долара за барел. Прогнозата на „Блумбърг“ гласи, че цената ще достигне 68,95 долара за барел, което е повече от сегашните 57,5 долара за барел.

Според сегашната официална прогноза руската икономика ще се съкрати с 3 процента. Ако цената на нефта надхвърли границата, заложена в бюджета, спадът в икономиката ще стане още по-малко видим. Все пак той ще е неизбежен поради структурни причини, а също заради извънредно високия лихвен процент от миналата година, когато Централната банка се опитваше да подкрепи рублата – този процент впрочем остава твърде полезен, защото привличат кери трейд. Анкетирани от „Блумбърг“ икономисти смятат, че средно руската икономика ще се съкрати с 4%, а „Голдман Сакс“ посочва цифрата 2,7% за рецесията, както впрочем и някои руски либерални икономисти.

Разбира се, тези показатели не може да се нарекат блестящи. За такава голяма държава като Русия зависимостта на ключовите икономически показатели от безредиците в Йемен и дълговите проблеми на американските фракинг компании, които в много голяма степен влияят на нефтените цени, може да предизвика много неприятности. Русия не може да преодолее зависимостта си от „черното злато“ в близко бъдеще, но засега ключовият руски пазар се е стабилизирал на приемливо равнище.

Каква роля изиграха западните санкции? Практически – никаква. Лесно може да проследим как икономическите показатели на Русия реагират на промените в нефтените цени и на валутните пазари, но същото не може да се каже за ограниченията във финансирането и търговията. Западните санкции причиниха някои неудобства на руските компании, но „Сбербанк“, която е основната държавна институция, лишена от възможността да получава финансиране от чужбина, съобщи миналата година за стабилна печалба от 7,7 милиарда долара. Разбира се, това е по-малко от предходната година, но да се говори за някаква трагедия е неоснователно.

В една трудна ситуацията ръководителите на Централната банка и на Министерството на финансите съумяха да не допуснат груби грешки и да съхранят открития характер на руската икономика.

Путин има много съветници, които биха предпочели друг подход, отстоявайки идеята за „руската крепост“. Но въпреки инстинктите, подхранващи обсадния манталитет на президента, той благоразумно назначи правилните хора на ключовите постове. Въпреки възраждането на съветската атрибутика – наскоро на една среща Путин се обърна към водещите лица от секретните служби с думата „другари“ – Русия остава голяма пазарни икономика, която не може да бъде разрушена с помощта на няколко скромни ограничения.

Това превръща Русия както в сериозна заплаха за нейните слаби съседи като Украйна, така и недооценена съкровищница на възможностите. Неслучайно Институтът CFA – международна асоциация на експертите в сферата на инвестициите, който тази година проучи настроенията на инвеститорите – нарече Русия един от водещите пазари по инвестиционна привлекателност заедно със САЩ, Китай и Индия. /БГНЕС

текст: Леонид Бершидски, „Блумбърг“
снимка: budnaera.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)