bdd42b9240558f443d7f345e27dcd7a9

„Бодра смяна“ в Църквата!

29 декември 2017

Всяко обновление в една строга и консервативна институция, каквато е Българската Православна църква си заслужава вниманието. Има все повече млади хора в редиците на консервативната система, които докоснати от благодатното чудо на Христовите светии работят за църквата и Вярата. Може би първият момент, в който видяхме нещо различно, модерно и близко до съвременното технологично развитие бе стрийминга от ръкополагането на Старозагорския митрополит Киприан през 2016 година.

Митрополит Киприан

Старозагорски Митрополит Киприан

Оказа се, че в основата на онлайн предаването на живо на събитието е един друг Митрополит – Антоний. Той пък е най-младият владика в системата на църквата, който управлява Западна и Средноевропейска митрополия на Българската Православна църква.

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний

Днес сме свидетели на нова смяна във висшите редове и управление на Православната ни църква. Вече имаме 7 Митрополити на възраст под 50 години, които работят със завиден замах и ентусиазъм и се стремят да осъвременят църковната институция. Да ги назовем: това са новите лица на Светия Синод, които бяха избрани в последните 5 години: най-младият Митрополит е Антоний – на Западна и Средноевропейска – днес на 39 години, Старозагорският Митрополит Киприан, за който вече споменахме – на 42 години, Русенският – Наум – 49 години, Варненският Йоан – 48 години, Врачанският – Григорий – 47 години, Неврокопският Серафим – 43 години и Пловдивският Николай на 48 години! Истинска „бодра“ смяна в църквата!

 

Русенски Митрополит Наум

Русенски Митрополит Наум

Да, сковаността и мистиката е назад във времето. Днес висшите духовници и представителите на църквата са светски и модерни, добре образовани и в крак с технологиите. Те са активни във социалните мрежи, публикуват снимки, отбелязват се на живо от църковни празници и събития, търсят близка връзка с вярващите и работят за това да привлекат младото поколение към вярата.

Неврокопски Митрополит Серафим

Неврокопски Митрополит Серафим

„Нашата основна задача е създаването и стабилизирането на нравствената система на подрастващото поколение. Модерният човек е различен, той е новатор, той търси синхрона с технологичните тенденции и ако глобализацията и интернет е неговото средство за модерно внушение и възпитание, то тогава ние сме длъжни да го използваме. Следоватено социалните мрежи могат да бъдат чудесно средство за достигане на словото Божие и начин да го преподаваме. Най-вече на младите!
Съвременната младеж, която живее в един своеобразен бездушевен вакум, трябва чрез модерните средства на масова информация – Инстаграм, Фейсбук и т.н. да научава и да се възпитава във вечните ценности. Младите хора имат своите въпроси и търсения и трябва да знаят пътя към Храма.“, сподели Митрополит Антоний пред In LIFE TV при откриването на новия православен български храм във Виена.

Не може да не признаем, че това е доста важно днес, във време, в което трябва да преодолеем пропадането на ценностите, да потърсим устоите в живота и ежедневието си именно в Църквата, във Вярата. Времето е безпощадно и осъзнаването на факта, че Църквата трябва да бъде модерна в подхода и общуването си определено заслужава адмирации. Патриарх Неофит наистина има удоволствието да оглавява тази нова бодра смяна от митрополити.

Пловдивски Митрополит Николай

Пловдивски Митрополит Николай

Колкото по-близо са те до вярващите, толкова е по-голяма вероятността всички ние да преодолеем безверието и да повярваме ако не в Господ, то поне в себе си и в доброто.

Заслужава специално внимание и визията на новите митрополити. Те нямат нищо общо с остарелите разбирания, опростени костюми и църковни дрехи – расото им е избродирано, спретнато и много модерно, външният им вид е безупречен и наистина вдъхва респект към институцията, която представляват.

Всичко те освен това са образовани добре, говорят по два-три чужди езика – задължително английски, израснали са в йерархията и са поели достойните уроци от предшествениците си. Време беше в нашата църква да настане това обновление. Последния пример за това идва отново от името на Митрополит Антоний, който в стремежа си да популяризира българските храмове и общности зад граница възложи на екипа на In LIFE TV заснемането на поредица от филми за всяка една от тях.

Днес зад граница живеят над 2 милиона българи – повечето от тях в Европа и е важно да знаят къде е техния духовен дом, къде да отидат в добри и лоши дни,  къде е тяхната общност. Така се роди сериалът „Безгранична вяра“, който с похватите на онлайн пространството и с възможностите му, ще се постарае да популяризира българските църковни храмове и общности из Европа.

текст: Валерия Симеонова

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)