Божана Кацарова - Master Chef 2018

Божана Кацарова е новият „Master Chef“ на България

31 май 2017

Божана Кацарова е новият победител в кулинарното шоу Master Chef Bulgaria. Във финала на надпреварата тя се справи с конкуренцията на  Росица Иванова и Димитър Димитров и по този начин грабна голямата парична награда от 100 000 лева. Божана е третият Master Cher у нас, след като Севда Димитрова триумфира в предишния сезон, а в пилотният първото място бе за Симеон Червенков.

Божана Кацарова грабна титлата Master Chef за 2018 г. в кулинарното шоу/сн: Официална фейсбук страница

Божана Кацарова грабна титлата Master Chef за 2018 г. в кулинарното шоу/сн: Официална фейсбук страница

Иначе и тази вечер сблъсъкът за титлата бе изключително зрелищен – кулинарните гладиатори приготвяха  4-степенно меню за взискателното жури – amuse buche (ордьоври), предястие, основно и десерт. Димитър заложи на традиционния български вкус чрез подправки като сминух, шарена сол и пушене червен пипер. Той приготви чийзкейк от козе сирене, крем от авокадо и сьомга и сух таратор. При Росица критични моменти не липсваха в приготвянето на капучино консуме с пяна от трюфел, биск от плодове със скарида, тартар от бразилско говеждо. Божана приготви карамбол от риба тон, патешко с мус от сирена и лют сладолед.

Финалният сблъсък бе зрелищен, но претендентите не изгубиха добрия тон един към друг/сн: Официална фейсбук страница

Финалният сблъсък бе зрелищен, но претендентите не изгубиха добрия тон един към друг/сн: Официална фейсбук страница

След първия кръг на състезанието отпадна Росица, като по този начин в битката останаха Божана и Димитър, които се впуснаха в оспорван дуел с предястие, основно и десерт.  Новаторство, модерна презентация и перфектен вкус се съревноваваха да впечатлят Chef Ангелов, Chef Токев и Chef Михалчев с комбинация от продукти.

Димитър заложи за предястие на молекулярен таратор, а Божана сготви морско дъно от стриди, миди Сен Жак и омар. Вечерята продължи с 90-минутен маратон за основно ястие. Дамата сготви шкембе, език, мозък и патешко с плодове, а Митко приготви дроб сърма с лимец, вместо ориз, както и агнешки котлет с цвят от тиквичка.

Десертите действително бяха в сферата на висшите умения/сн: Официална фейсбук страница

Десертите действително бяха в сферата на висшите умения/сн: Официална фейсбук страница

„Висшият пилотаж”, достоен за титлата MasterChef, продължи и в празничния фоерверк във всяко меню – десертът. Шоколад срещу изомалт (натурален подсладител с два пъти по-малко калории от захарта) бяха гарнирани с течен азот, сух лед, ягоди, кремове, рози и пуканки, магически трикове и помпа от апарат за кръвно налягане. В крайна сметка Димитър презентира десерт „Шоколадова сфера“, а Божана десерт „Въздух“ – „Шу“ с крем от фурми. Всички негови ястия бяха с подчертан български вкус, а Божана следваше линията – вода, земя и въздух. Димитър поднасяше кулинарните си шедьоври със специална напитка.  След като журито имаше възможност да се наслади на цялата кулинарна продукция, спринтът приключи в полза на Божана, която не скри радостта си.

А крайното решение бе в журито - шеф Андре Токев, шеф Виктор Ангелов и шеф Петър Михалчев.

А крайното решение бе в журито – шеф Андре Токев, шеф Виктор Ангелов и шеф Петър Михалчев.

Ден преди финала представители на медиите избраха своя фаворит между тримата финалисти. В първия ресторант на втория MasterChef – Севда Димитрова, те имаха възможността да опитат авторските рецепти на Божана Кацарова, Димитър Димитров и Росица Иванова. Статуетката „Победител на публиката” тогава грабна Роси.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)