150903-queen-elizabeth-jpo-712a_80834894bceed6fc1635f6a6ac96ab46.nbcnews-ux-2880-1000

Боже, пази кралица Елизабет Втора!

21 април 2017

На днешния 21 април рожден ден празнува английската кралица Елизабет Втора, с пълно име – Елизабет Александра Мери.

Тя е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Също е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. Елизабет управлява от 1952 г.

Восъчната фигура на Елизабет Втора в Музея на мадам Тюсо в Лондон

Восъчната фигура на Елизабет Втора в Музея на мадам Тюсо в Лондон

Родена в семейството на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън, Елизабет II е по-голямата от двете дъщери, които имат. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън, с когото имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

За нея може да се каже, че „въплъщава историята на 20 век“, смята историкът Кейт Уилямс. Елизабет, която рядко може да бъде видяна без шапка и чанта – нейните запазени марки – се е срещала с някои от най-значимите фигури през последните десетилетия – от първия индийски премиер Джавахарлал Неру до японският император Хирохито, а иконата на южноафриканския апартейд Нелсън Мандела я нарича „моята приятелка“.

Още по темата: Елизабет II пие чаша шампанско вечер, преди лягане

В същото време нейното управление обхваща в себе си паметни моменти от историята като строежът и бутането на Берлинската стена. За годините си на трона тя става свидетел и на рухването на викторианската Британската империя до само няколко останали парчета от нея.
Въпреки това дори и в най-отдалечените краища на света „когато хората говорят за кралицата, почти винаги имат предвид нашата кралица“, казва Джон Мейджър – един от 12-те премиери на Великобритания, заемали поста по време на нейното управление.

У дома династията Уиндзор оцелява насред трусовете през 90-те с кралските разводи и смъртта на принцеса Даяна, като в същото време печели цяло едно ново поколение от привърженици заради своите млади наследници принц Уилям и неговата съпруга Кейт. И въпреки че слабото републиканско движение във Великобритания заклеймява политическа система, базирана на наследствени привилегии, подкрепата за монархията запазва високите си 76%, сочи допитване наскоро.

Восъчната фигура на Елизабет Втора в Музея на мадам Тюсо в Лондон

Восъчната фигура на Елизабет Втора в Музея на мадам Тюсо в Лондон

Любопитни факти:
Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Пътуванията ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

Елизабет II успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии.

Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си:

„Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен, и възхитен от знанията, и остроумието на Елизабет.

А за финал ни се иска да ви припомним думите на турския президент Реджеп Ердоган, който казва следното за днешната рожденичка:

„Не се опитвам да подражавам на султаните в Османската империя, а по-скоро бих искал да съм като британската кралица Елизабет Втора.“

по материали на БГНЕС и dnes.bg
снимка: thestudioexec.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)