Божията майка на мира в Кот д’Ивоар – най-голямата църква в света (видео)

10 септември 2017

На днешния ден, 10 септември 1990 г.,  папа Йоан Павел II освещава най-голямата църква в света – Базиликата на Божията майка на мира в Ямусукро (Кот д’Ивоар).

Божията майка на мира в Кот д’Ивоар – най-голямата църква в света

Божията майка на мира в Кот д’Ивоар – най-голямата църква в света

Според Книгата за рекорди на Гинес със своята площ от 30 000 кв.м и височина на купола 158 м Базиликата Божията майка  е най-голямата църква не само на черния континент, но и в света. Базиликата е римокатолическа църква, построена  между 1985 и 1989 г. . Тя, освен че е огромна е и много скъпа, в строителството й са инвестирани 300 млн., като са използвани материали от най-високо качество. Мраморът е внесен от Италия, от Франция – витражните стъкла, които красят базиликата. Основният камък е поставен на 10 август 1985 г., а на 10 септември 1990 г. храмът е осветен от папа Йоан Павел II.

Божията майка на мира в Кот д’Ивоар – най-голямата църква в света

Божията майка на мира в Кот д’Ивоар – най-голямата църква в света

Доколко е целесъобразен такъв храм в Кот д’Ивоар – това е въпросът, който поляризира общественото мнение при започването на изграждането на храма. Кот д’Ивоар е една от най-бедните африкански държави, а католиците са едва 30 % от населението. Идеята за построяването на огромната базилика е на тогавашния президент - Феликс Хуфуе-Боани, който премества административната столица на Кот д’Ивоар от 3 милионния град Абиджан в 150 хилядния Ямусукро.

Още по темата: Базиликата „Свети Петър“ – сърцето на Ватикана

20070923224031_basilique_inside

Проектът на купола е заимстван от базиликата Свети Петър във Ватикана и  е с малко по-малък размер от купола на храма във Ватикана, но е с по-голям кръст. Колоните на уникалната постройка са смесица от стилове, а в съседство са построени две идентични сгради – административна сграда и папска вила.

2640618

 Базиликата разполага със 7 000 седящи места и възможност за провеждане на литургии с участие общо на 200 000 места и не е катедрален храм.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)