991-ratio-borisov-v-bukuresht

Бойко Борисов: Трябва да бъдем едно голямо семейство на Балканите

25 април 2018

България, Гърция и Румъния трябва да помогнат на Сърбия за влизане в Европейския съюз (ЕС). Това каза министърът-председателят Бойко Борисов след срещата в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери се проведе в Букурещ. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила беше домакин на премиерите на Гърция и на България Алексис Ципрас и Бойко Борисов и на президента на Сърбия Александър Вучич.

„Трябва да бъдем едно голямо семейство на Балканите“, каза Борисов. Той поздрави премиера Вучич за извършените успешни политики в областта на присъединяването на Сърбия към ЕС. Всички отчетоха, че страната има все още дълъг път, който трябва да извърви, но присъединяването на Сърбия към Европейския съюз ще бъде от полза за всички страни.

991-ratio-borisov-v-bukuresht (1)

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни обсъдиха развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона. Освен обсъдените инфраструктурни проекти, министър-председателите и президентът обсъдиха и свързаността на Румъния, Сърбия, Гърция и България по отношение на пристанищната инфраструктура.

„Балканите могат да бъдат много проспериращо място и като туризъм, и като икономика. Която и държава на Балканите да има проблем, той винаги е общ. Ние искаме инфраструктура, искаме пристанища, искаме свързаност, искаме да напреднем в икономически план“, каза още Борисов.

Сръбският президент даде заявка, че иска Сърбия да бъде следващата държава-членка на ЕС. Александър Вучич получи подкрепата, както на Гърция, така и на Румъния.

снимки: Пресцентър, Министерски съвет

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)