3d640a588bc2e3c0ac48e77a11ff51ec

Бойко Борисов отива в Брюксел – с лидерите на ЕС ще одобрят договора по Брекзит

25 ноември 2018

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз се събират на извънредно заседание, за да одобрят споразумението по Брекзит и политическата декларация, очертаваща рамката на бъдещите отношения между Общността и Великобритания и Северна Ирландия.

Проектът съответства на интересите на България, тъй като гарантира максимално възможна приемственост и последователност в редица важни за страната ни области, се посочва в пресинформацията. Той дава и възможност за своевременно адаптиране към новия режим на отношения, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Вчера отпадна и последната пречка за зелената светлина за двата проектодокумента, след като Испания получи гаранции от Великобритания, че бъдещите търговски споразумения с Евросъюза няма да се прилагат автоматично за Гибралтар. Испанският премиер Педро Санчес обяви, че Европа и Великобритания са приели исканията на Испания и по тази причина ще гласува за споразумението и декларацията.

Вижте още: Британски бизнесмени искат нов народен вот за Брекзит

Преди срещата си снощи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск обаче британският премиер Тереза Мей изрично подчерта, че позицията на Обединеното кралство за суверенитета на Гибралтар не е променена и няма да се промени. „Горда съм, че Гибралтар е британски и винаги ще стоя до него“, заяви Мей и добави, че винаги ще преговаря от името на цялото семейство на Обединеното кралство, в т.ч. и Гибралтар, припомня БНР.

Мей призова нацията да подкрепи проекта ѝ за Брекзит в открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници, предаде Ройтерс. Тя посочва: „Искам това да бъде момент на обновление и помирение за цялата страна. Той трябва да отбележи етапа, когато завинаги се отказваме от етикетите „подкрепящ“ и „противник“ на Брекзит и се обединяваме като един народ“. Според вестниците, различни фракции в нейната собствена партия подготвят алтернативни планове за Брекзит. Целта им е да запазят Великобритания по-близо до Европейския съюз, ако, както се очаква, планът на Мей не получи подкрепата на депутатите, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Бойко Борисов също ще участва в срещата на лидерите, потвърдиха от правителствената пресслужба. Оттам уточниха, че София подкрепя споразумението с Великобритания, тъй като то гарантира спазването на финансовите интереси на България и правата на българските граждани.

Снимка: БНР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)