boyko_borisov_redjep_erdogan

Бойко Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна

26 август 2016

Премиерът Бойко Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна, ако спогодбата между Европейския съюз и Турция от март се провали, информира mediapool.bg.

Турският президент Реджеп Ердоган още миналата година заплаши, че може да „наводни“‘ Европа с мигранти, казва Борисов в интервю за германския вестник „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“, което излиза часове преди срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм.

„Страхувам се от това, което се случва в Турция. Понастоящем е „модерно“ за някои политици да се представят като „смели герои“, които с танкове и самолети се включват към войната“, казва българският премиер.

„Този, който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея“, добавя Борисов.

С поглед към Ердоган и споразумението за мигрантите, пред председателя на българското правителство стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако Европа наруши споразумението. „Той трябва да изпълни заплахата си“, смята Борисов. Според него последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални.

Борисов призовава Европейския съюз да подпомогне на най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция.

Към момента неговата държава е практически изоставена „сама“ да се справя със ситуацията, смята българския премиер.

„Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския настиск по нашите граници“, казва Борисов и защитава решението да бъде построена стена с Турция.

„Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си“, казва Борисов.

В петък той ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм. Двамата ще обсъдят в Истанбул механизъм за двустранно сътрудничество срещу наплива от имигранти по общата граница.

Българският премиер е и сред чуждите лидери, поканени от турските власти да присъстват на тържественото откриване на третия мост над Босфора.

Съоръжението с ширина 59 метра и дължина от над 2 километра струва на турската държава 6 милиарда долара. Прогнозите са, че инвестициите ще се върнат от таксата за преминаване през моста, която е около 3 евро на лек автомобил.

В същото време в Прага германския канцлер Ангела Меркел се среща с представителите на страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

По време на посещението си Меркел ще обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на Европейския съюз и миграционната криза в Европа. Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти.

След срещата със страните от Вишеградската четворка, в събота Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. „Берлински преговори“. В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.

снимка: worldtodaybg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)