Летящите жени – борци Чолитас в уникална фотосесия (видео и снимки)

21 август 2019

Фотографът Тод Антоний документира в кадри Летящи Чолитас в Боливия. Жените се състезават на ринга в спорта си, носейки обемни фусти, цветни поли и дантелени връхчета с дълги ръкави.

CHOLITAS_WRESTLING_0181_3a-3-960x720@2xДумата Cholita идва от испанската дума cholo (chola за жени), която означава смесена раса. Oтнася се за хора с един местен кореняк родител и един испански родител от второ поколение.

CHOLITAS_WRESTLING_BACKPLATES_0076_2d-2-960x720@2x
Като жени от социално маргинализирана общност, Чолитас се сблъскват не само със социални, икономически и политически предизвикателства, но и с дискриминация по пол. „Борещите“ се Чолитас са пример за своята общност с опита си да извоюват достойно място в „мъжкия свят“. Те са символ на съпротивата срещу стигмата, етикета и дискриминацията. Битката е за триумфа на доброто над злото.

CHOLITAS_PORTRAITS_0026-2-960x720@2xДнес борбите са се превърнали основно в атракция за местни и туристи.

Борците Чолитас носят тези ансамбли, за да покажат гордост от своята история и да си върнат видимостта. По подобен начин идентификаторът „Чолитас“, първоначално позорно понятие, през последните години е бил възприет от коренните боливийци като гордост.

unnamed-1-960x720@2x

Ако ви е любопитно да видите спортистите в действие, Луиза Дьор и Майкъл Джеймс Джонсън възложиха на Apple да заснемат кратък документален филм за летящите Чолити, който можете да видите във видеото.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)