бременност

Болкоуспокояващите могат да навредят при бременност

19 април 2018

Безконтролното приемане на болкоуспокояващи може да се окаже опасно. Британските медици установяват, че приемът на парацетамол и ибупрофен по време на бременност може да причини вреда на репродуктивната система. За това съобщават от MedicalXpress.

Учените получили възможност да установят дългосрочната перспектива влиянието на медикаментите. Специалистите оценили ефектите на парацетамол и ибупрофен върху тъканни проби от тестикулите и яйчниците на човешки ембриони. Установено е, че при биологичните проби, които били изложени на въздействието на едно от двете лекарства в течение на седмица, се съкратили клетките на зародишната линия, които се явяват предшественици на полови гамети (сперматозоиди и яйцеклетки).

В случая, парацетамолът способствал за съкращението на количеството зародишни клетки с 40%, а ибупрофенът – с 50%. Според изследователите, в резултат при момичетата може да се съкрати броя на яйцеклетките, което ще доведе до преждевременна менопауза (обикновено тя настъпва на възраст между 49-52 години). При момчета изменението в тестикулярната тъкан става причина за недостатъчно производство на сперматозоиди.

Резултатите от изследването с участието на гризачи, които били присадени части от човешка тъкан, състояща се от мъжки зародишни клетки, показали, че приемът на парацетамол в продължение на ден снижава количеството сперматозоиди на 17%.

Проучването е публикевано в Environmental Health Perspective.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)