Bono_U2_360_Tour_2011

Боно, мечтай на глас! Една легенда на 60!

10 май 2020

Фронтменът на ирландската рок група U2 Пол Дейвид Хюсън, с прякор Боно Вокс, е роден на 10 май 1960г. Пол е второто дете на Боби и Айрис Хюсън. Баща му е католик, а майка му — протестантка. Отгледан е със силна религиозна вяра като член на Ирландската църква. По принцип, когато го попитат какъв би се нарекъл — католик или протестант, Боно казва: „Винаги съм се чувствал и като двете“.

960-540-bono
На 15-годишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на баща ѝ (Този инцидент, с който много фенове и писатели спекулират, може би е и причината за твърдия характер на Боно). Много парчета, особено от ранните албуми („I Will Follow“, „Out of Control“, „Tomorrow“) засягат точно този период от живота му.
Малко след този тежък момент в живота му Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара. Ентусиазира го музиката на групи като T.Rex, Thin Lizzy, The Ramones и Television.
През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър, за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата), и Адам Клейтън. Четиримата събират група, която наричат Feedback, после сменят името на The Hype и накрая се спират окончателно на U2. Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. Но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.

Bono_U2_360_Tour_2011
Боно се жени за училищната си любов, Алисън „Али“ Стюърт, на 21 Август 1982 г. Певецът на няколко пъти споменава в интервю, че работата му по U2 и връзката му с Алисън са започнали по едно и също време. Двамата с Али имат четири деца — Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.).
През 1984 г. Боно става говорител на „Нетейд“ — организация с идеална цел, обучаваща младите как да се борят с бедността. От 1999 г. насам участва също и в повечето програми за премахване на дълговете на Третия свят, както и относно проблемите в Африка, привличайки на своя страна много холивудски звезди и шоумени. През май 2002 г. Боно пътува заедно с американския министър на финансите Пол Онийл на четиридневна обиколка в Африка. Същата година Боно основава организация на име „DATA“ (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава именно с тези проблеми. Целта на организацията е да фокусира вниманието на обществеността върху двата най-големи проблема относно Африка — СПИН-ът и контрабандата, спираща нормалното икономическо развитие.
В деня на стъпването в длъжност Боно изнася реч за канадския премиер Пол Мартин, който в замяна гарантира, че ще помогне в проблема с глобалната криза. Но политиката на премиера почти не отделя внимание на кризата. На среща с президента на САЩ Джордж Буш по случай огромно дарение на американския президент за помощи в бедстващите страни, Боно отбелязва, че това е наистина една нова и важна стъпка на ангажираност относно тези огромни проблеми на човечеството.
Декемри 2005 г. Боно е на корицата на TIME като един от „добрите самаряни“ заедно с Бил и Мелинда Гейтс.

Днес, в чест на рождения му ден, нека си припомним част от неговите мисли за музиката и живота:

 

Чувствата са много по-силни от мислите. Всички ние сме водени от инстинктите си, а интелектът ни догонва по-късно.

Ако музиканти и активисти работят наистина заедно, ще можем да победим силите на икономиката и корпорациите.

Мечтай на глас!

Музиката може да променя света, защото може да променя хората.

Надявам се, че работата ми като активист ще бъде забравена. Защото се надявам, че тези проблеми ще изчезнат завинаги.

Разликата между поп и рок музиката е, че попът те кара да повярваш, че всичко е наред, а рокът – че нищо не е наред, но можеш да го поправиш.

Това музиката е толкова необикновено нещо. С нея говорим с Господ, или пък изобщо не говорим с Него. Дори и ако не вярваме в Него. Тогава нека тя е език на душата. Ако повярваш, че отвъд плътта си имаш душа, която живее повече от тялото ти, ако наистина има душа, то тогава музиката е онова, което я пробужда. Моята определено я пробуди. И тогава започваш да разбираш и общуваш на друго ниво.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)