Bordo - Бордо

Бордо – Аквитания, вино и пристанища…

12 юни 2016

Стартира ЕВРО 2016 - най-голямото събитие за футболните фенове на Европа! Домакин тази година е Франция и в това има красива символика. Именно Франция е и страната домакин на първото европейско първенство през далечната 1960 година. Ние, от In LIFE, решихме да ви поразходим съвсем пътешественически из красивите и емблематични градове на Франция, в които ще се играят мачовете на първенството. Париж, Бордо, Вилньов Д’аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Тулуза…Едно истинско пътешествие из красивите френски градове, придружено с футбол, традиции и много настроение. Днес ще ви разходим из Бордо – сърцето на провинция Аквитания, земите на най-хубавите лозови масиви и вина и пристанищен град.  И причината е, че в рамките на ЕВРО 2016 тук, на стадион Стад Матмут Атлантик ще се играят част от мачовете на шампионата.

Grand_Stade_de_Bordeaux_2014-11-16

Бордо̀  е пристанищен град в Югозападна Франция, център на регион Аквитания. Разположен е на двата бряга на река Гарона. Населението на града е около 229 900 души, а на градската агломерация — около 1 милион. Известен е с едноименното червено вино, дало от своя страна и името на  едноименния цвят.

800px-Bordeaux_Porte_Cailhau

Бордо е един от културните паметници на Франция, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. В историческите хроники е записано, че през 109 пр.н.е. кимврите разгромяват римляните край Бурдигала, като консулът Гай Касий Лонгин е убит. През Средновековието, херцозите на Аквитания (Гаскон) стават английски крале от династия на Плантагенетите. С техните приходи Бордо се преобразява: били построени нови здания, разширен е катедралния събор „Св.Андрей“, развива се бордоското винопроизводство. Англичаните много харесали вино «кларет»., След като свършва Стогодишната война Бордо влиза в състава на Франция и загубва волностите и свободите, дарувани от английската корона.
Градът ни предлага интересни забележителности. Художествен музей Бордо на изобразителните изкуства принадлежи към числото най-старите музеи във Франция, с което се обяснява пълнотата и разнообразието на неговата колекция, в особено на работи от XIX и XX векове.  Тук е Музеят на Аквитания, който наследява колекцията на бившия музей – лапидария, който е открит от Академията на науките на Бордо около 1783 година по разпореждане на интенданта Дюпре дьо Сен-Мор за обединение на древноримските фрагменти, намерени в хода на значителните градоустройствени работи, предприети през XVI век и, и особено, през XVIII век.

Bordeaux_view_from_tower_Pey_Berland

Освен, че е може би най-прочутият винарски район в света, Бордо води и по площта на лозята си. Това е най-голямата област за вина с контролирано наименование за произход и със 120 215-те си хиляди хектара има повече лозови насаждения от тези в Германия и четири пъти повече от Напа Вали в Калифорния. В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино, а средната годишна реколта възлиза на 6 милиона хектолитра.

Ако се вгледаме във винената история на повечето световноизвестни области, ще открием, че обикновено тя се простира с векове, а понякога и с хилядолетия, назад във времето. Според някои историци Бордо се различава в това отношение от древните си побратими Бургундия, Рона или Мозел и за тях историята му като значима винарска област започва едва с пресушаването на блатата в Медок от холандски инженери през XVII век. Би било несправедливо обаче да се пренебрегват писмените паметници, които доказват наличието на много по-древната винарска култура на Бордо. Римският поет Аусоний (около 310 до 393/94г.) е не само първият, който пише, че в родината му Бордо се прави вино, но е и първият известен винопроизводител в региона (днес Chateau Ausone от Сент Емилион носи името му).

7__-_13f

В периодът XI и XII век цари мир и благоденствие, които водят до разцвет на производството и търговията. Бордо е значително пристанище, което измества по важност разположеното на север Ла Рошел. Нуждата от вино се увеличава, главно заради потребностите на многобройните кораби, които акостират по бреговете на Жиронд (водата е с лоши питейни качества и виното е ежедневният утолител на жаждата). Първото известно винарско имение е Chateau Pape-Clement, което е подарено на епископството в Бордо от архиепископ Бертран де Гот, по-късно папа Климент V. Особено важната роля в историята на Бордо играе сватбата на Елеонора Аквитанска и Хенри Плантадженет, бъдещ крал на Англия и Нормандски херцог, през 1152 г. Елеонора носи като зестра Гаскония и огромна част от Югозападна Франция, включително и Бордо. В продължение на 3 века Бордо е под английско управление и ако не друга част от икономиката на региона, то със сигурност винарството извлича огромни ползи от това. Последиците на откровено протекционистичната политика на Англия по отношение на вината от Бордо се усещат и до днес от някои винарски области в Югозападна Франция, наричани несправедливо “по-малко престижни апелации”.

1280px-Place_de_la_Bourse_Bordeaux_de_nuit

След Стогодишната война Гаскония става отново френска и търговията с Англия претърпява известно корабокрушение, но Бордо преодолява и тази криза, тъй като вече се е наложило като важно търговско пристанище и тъй като тамошните винопроизводители не са търпеливи монаси като тези в Бургундия, а доста практични търговци, които искат да печелят.

Важна подробност от историята на Бордо е намесата на холандските търговци, които през XVII век пресушават блатата около Медок. На тази намеса днес дължим съществуването на най-великите вина на Франция.Независимо в коя посока ще се отправите, излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви, разположени по бреговете на Жиронда и на вливащите се в нея реки Гарона и Дордона.

Бордо, красивата и старинна Аквитанска столица с вкус на червено вино и цвят! Цвят със собствено име – бордо!

текст: Валерия Симеонова
данни и снимки: wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)