boijko-borisov

Борисов вижда АЕЦ „Белене“ като частен проект с държавно участие

07 август 2016

Премиерът Бойко Борисов обяви, че има вариант АЕЦ ”Белене” да бъде изпълненa като частен проект с малко участие на държавата.

”Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна“, посочи Борисов в събота.

Той коментира още, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България.

”Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия”, каза Борисов, цитиран от БНР.

Последната лансирана идея за бъдещето на проекта АЕЦ ”Белене” бе той да е изцяло частен. Според експерти обаче в света има много малко изцяло частни атомни централи заради необходимостта от строг контрол и гаранции за сигурността.

”България в момента има осъдителна присъда в Женева, за която трябва да придобие два реактора на стойност 553 милиона евро. Да не забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго действие да направим”, заяви Борисов във Варна, където беше за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.

Той осъди ”всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, при която държавата е изправена”.

”708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол”, допълни Борисов.

”Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук”, каза Борисов.

Той коментира и разговора си с руския президент Владимир Путин в петък.

”Путин беше много добронамерен”

”След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден”, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът каза още, че Путин дори заявил готовност да прати експерти, ако България има решения по енергийните въпроси, предаде Дарик радио.

”Благодарен съм, че този разговор се осъществи и успяхме да се разберем за това, че ние ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби”, каза Борисов, коментирайки нереализирания проект „Южен поток“.

”Над 20 млрд. отиват на вятъра, ако няма ”Южен поток”

” Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта „Турски поток“, каза Борисов.

”От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано”, добави той.

Премиерът припомни още, че на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб „Балкан“.

”Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за „Южен поток“, каза той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)