991-ratio-borisov-v-briuksel (2)

Борисов за Брекзит: Важно е да намерим най-добрия изход за всички

18 октомври 2018

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Министър-председателят е в Брюксел, където снощи се проведе среща на върха по темата.

„Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа“, коментира Борисов.

991-ratio-borisov-v-briuksel

„Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби“, поясни премиерът.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. „Няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл – стотици изчезнали“, коментира премиерът.

Вижте още: Прогнозират тежка рецесия на Острова за две години заради Брекзит

Борисов съобщи, че на вчерашната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. „Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се подадоха на базата на фалшиви новини – подобна реакция, да се очерни една държава“, коментира още министър-председателят.

991-ratio-borisov-v-briuksel (1)

По неговите думи на заседанието на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против. Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България“, отбеляза премиерът.

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години.

Попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая „Скрипал“, премиерът отговори, че „към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси“.

снимки: пресцентър, Министерски съвет

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)