boyko_borissov_profile_new1

Борисов към Толстой: Удържали сме 1300 години никой да не купи България

21 септември 2016

Премиерът Бойко Борисов осъди изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че „Русия ще купи цяла България“ и заяви, че това са „глупости“.

„Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа“, заяви Борисов по време на правителственото заседание във вторник.

Коментарът на бъдещия депутат от партията на Путин „Единна Русия“ прозвуча в неделя вечерта в кореспонденция на БНТ за парламентарните избори в Русия. В България то бе посрещнато с бурно възмущение от страна на политици, включително леви, и граждански активисти, настояващи за официално обяснение и извинение от страна на путиновата партия.

Борисов реши да я коментира пред медии в контекста на току що взетото правителствено решение за изплащане на компенсации на Русия за прекратения проект за АЕЦ „Белене“.

„То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти“, заяви Борисов.

Москов: Русия е купила част от българските партии

След като премиерът повдига темата на правителственото заседание, най-активно отношение по нея демонстрира здравният министър Петър Москов, който обяви руския депутат за „лунатик“.

„Можем също така и да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия“, посочи Москов.

По думите му „в момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава“.

„И за да свържа двете теми, господин премиер, аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България“, настоя Митов.

Външният министър припомни, че „България е ясен, добър платец по ангажименти“, но призова да се обвържат плащанията „с ясна правителствена декларация от името на Външно за това, че от името на управлението на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими“.

„Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член“, посочи Борисов.

Анализатори: Не е необходимо да реагира държавата, а политиците

Във вторник бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков (БСП) и директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева (говорител на МВнР при министър Николай Младенов) коментираха, че българската държава не трябва официално да реагира на арогантната фраза на руския журналист и депутат Пьотр Толстой, но това трябва да направят българските политици.

„Би било много жалко, ако арогантното и не особено умно изказване на един кандидат- политик определя двустранните отношения между България и Русия. По отношение на реакциите – българската държава, както и всяка нормална държава, не реагира на изказвания на отделни личности или на медийни публикации“, каза Кючуков пред БНТ.

„Аз мисля, че обществената реакция ясно показа отношението по този въпрос“, допълни той.

Весела Чернева също не смята, че е нужна реакция на българската държава, но българските политици са длъжни да реагират. Тя изрази учудване, че „не чухме нашите патриоти да реагират“.

„Не трябва да отдаваме толкова голяма важност на един руски депутат ние като държава, но ние като общество трябва да се запитаме защо толкова болезнено реагирахме, това означава ли, че ние сме несигурни в себе си“, коментира Чернева.

По думите й за България е важно да бъде един честен партньор на Русия – „трябва да може да казва това, което мисли и същевременно да бъде добросъвестен партньор“.

Андрей Райчев: Това не е казано с цел политика, а да дразни

„Аз съм напълно съгласен с нашия външен министър, че това не е толкова скандално, колкото е арогантно. Това не е казано с цел да се води някаква политика, а да дразни“, коментира пред БНР политологът Андрей Райчев.

„Целта е едно високомерно, изкуствено и доста необходимо на силите, които г-н Толстой представлява, помпане на самочувствието. Русия много сериозно пострада от историята с Крим. Тя изпадна в много сериозни затруднения. Това поставя страната в ново положение. Руснакът, който излиза в чужбина, вече не е този с многото пари, който може да харчи, както си иска“, разясни той.

Според него в изказването на Пьотр Толстой няма никаква заплаха за териториалната цялост на България: „Това е наглост на човек, който е съединен с политическа сила, довела страната си до доста неприятен момент. Те се мъчат да помпат у нацията си едно такова изкуствено и погрешно самочувствие. Ние не сме в зоната на национален интерес на Русия. Ние сме членове на НАТО и на Европейския съюз“.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)