bojko-magistrala

Борисов открива два пъти асфалтираната магистрала „Марица“

28 май 2015

Два пъти асфалтираната автомагистрала „Марица“ ще бъде официално открита днес от премиера Бойко Борисов и еврокомисар Корина Крецу в присъствието на половината кабинет. Официалната церемония по откриването на лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала „Марица“ е предвидено за 16.00 часа на 28 май. Тогава европейският комисар по регионална политика Корина Крецу и премиерът Борисов ще пристигнат лично на най-големия пътен възел в Южна България, заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Преди това, Борисов и Крецу ще проведат среща в сградата на Министерския съвет. Двудневното официално посещение на еврокомисарката в София включва и срещи с министрите, които отговорят за кохезионната политика и оперативните програми, съфинансирани чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие в България.

Вчера Бойко Борисов съобщи, че за втори път му се налага да разваля готова магистрала, след като Лиляна Павлова му докладвала, че при проверката на извършената работа на Лот 2 на АМ „Марица“ екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“, заедно с лабораторията на агенцията, които са направили проби на обекта, съгласно изискванията и наредбите за качество, са установили, че в три малки участъка на този лот има отклонения от нормата за равност. Заради това било разпоредено на изпълнителя да преработи проблемните участъци – да се премахне асфалтът изцяло и да започне наново асфалтиране в цялостна широчина. „Молбата ми е строителите да спрат да хитруват на дребно, защото ще бъдем безкомпромисни към качеството и ако се наложи ще отложим въвеждането на ЛОТ 2 в експлоатация“, писа във Фейсбук профила си Бойко Борисов.

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела – „Симеоновград“ – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и „Тополовград“ – с път II-76 Тополовград – Харманли. Изградени са мост над река Харманлийска, надлези, подлези и т.н. Изпълнител на лот 2 е СДРУЖЕНИЕ „МАРИЦА ХАЙУЕЙ“. Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „РУТЕКС – ЕТЕ“. Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Автомагистрала „Марица“ е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг“. Тя ще свързва АМ „Тракия“ при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ „Марица“ е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево“.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2″ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км. До края на октомври т.г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на тази участък е 31,4 км. /БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)