5e_aixe0y

Борисов посрещна Еманюел и Бриджит Макрон

25 август 2017

Снощи министър-председателят Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение в България. Президентът на Франция беше посрещнат на летище Варна с почетен шпалир от матроси от военноморските сили, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Днес в правителствената резиденция „Евксиноград“ премиерът Борисов и президентът Макрон ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе и пленарна среща. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на България към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Разговорът между българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни в Елисейския дворец в Париж. На съвместната пресконференция тогава Борисов и Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.

5e_jpg7zf

Временни ограничения на движението и паркирането в центъра на Варна ще бъдат въведени във връзка с посещението на Макрон, съобщиха от общинската администрация в града.

До 18 ч. днес няма да се допускат престой и паркиране в следните участъци:

- от кръстовището на ул. „Найден Геров“ с бул. „Княз Борис I“ в посока локално платно за официален вход на хотел „Суис Белхотел“;
- по ул. „Константин Фотинов“ от официалния вход на хотел „Суис Белхотел“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“;

- от кръстовището на ул. „Константин Фотинов“ с ул. „Васил Друмев“ до кръстовището на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Васил Друмев“.

От 13 ч. до 18 ч. ще бъде забранено и движението на автомобили в същите участъци, както и по ул. „Найден Геров“ – от кръстовището с ул. „Васил Друмев“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит са настанени в някогашната персонална вила на бившия диктатор Тодор Живков (1954 до 1989 г.) в правителствената резиденция „Евксиноград“.

В 10 ч. президентът на България Румен Радев ще посрещне Макрон с официална церемония пред двореца „Евксиноград“, а веднага след нея двамата ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11.15 ч. двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

За 11.35 ч. е насрочена срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и Еманюел Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон ще е в 12.45 ч.

Около 15 ч. Бойко Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Очаква се Еманюел Макрон и съпругата му да отлетят от България около 18 ч.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)