3_61

Боян Майстора превърна изсъхнал орех в центъра на с. Дивля в скулптура на Светите братя Кирил и Методий

24 май 2020

Едва ли някой би могъл да каже на колко места по света честват създателите на славянската азбука и покровители на Европа. Още по-малко се наемаме да изброим паметниците и скулптурите в тяхна прослава. Те са по целия свят – от Одеса до Чикаго, от Рим до Прага. Някои от тях датират още от Средновековието. Но днес ще ви разкажем за един по-особен знак на почит към светите братя.

IMGP3058-880x582

За образите им, изваяни от орех, които се намират в земенското село Дивля. Някога буден център на района, днес Дивля е едно от малките населени места из Краище. Но тук има специална атмосфера, украсена от четката на Владимир Димитров Майстора. Той живее дълго време в с.Дивля,  работи като чиновник и именно тук създава едни от най-прочутите си картини – Моми, Хоро, Ябълкова градина, Дивлянката, Невеста и много други. Днес в къщата, в която е живял, е представена скромна експозиция с писма, документи и снимки.

Боян Александров, който хората тук наричат Боян Майстора

Боян Александров, който хората тук наричат Боян Майстора

Майсторът има своя наследник в наши дни – това е Боян, който също с основание дивлянчани  наричат Боян Майстора. Скромен, талантлив, Боян преди години превръща изсъхналия орех в центъра на село Дивля в пластика на братята Кирил и Методий.

unnamed

От сутрин до вечер, за десет дни, на това място той извайва двете скулптури.

88_big

Странно е съвпадението как орехът, който е символ на мъдростта и дълголетието, вече  напомня за делото на светите братя.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)